STV Live
Subota, 02. srpanj 2022.
21°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

KOMENTIRAO ZAKON O PREDŠKOLSKOM ODGOJU I OBRAZOVANJU: Hajduković: ''Osijek ne sufinancira privatne vrtiće i obrte za čuvanje''

Vladajući su sa svojih 76 ruku rekli veliko „ne“ boljem sutra svih onih, koji su na bilo koji način dio sustava predškolskog odgoja u Hrvatskoj. Poručili su u Osijeku saborski zastupnici Romana Nikolić i Domagoj Hajduković iz Kluba socijaldemokrata komentirajući novi Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju. Osvrnuli su se i na nedostatak mjesta u osječkim vrtićima, a rješenje vide u sufinanciranju onih privatnih kao i obrta za čuvanje.

Hajduković: ''Osijek ne sufinancira privatne vrtiće i obrte za čuvanje''
Hajduković: ''Osijek ne sufinancira privatne vrtiće i obrte za čuvanje''

Vlada nije usvojila niti jedan od 84 amandmana koje je predložila oporba, kao ni Zaključak Kluba Socijaldemokrata da se ide u treće čitanje Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.

Strah me je da ćemo negativne posljedice novog Zakona, zbog kojeg će najviše ispaštati djeca, brzo osjetiti, ističe saborska zastupnica Romana Nikolić.

- Prema podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, trenutno u Hrvatskoj u 76 općina i gradova uopće nema organiziranog vrtićkog smještaja djece. Zbog nedostatnih i prebukiranih vrtića, svake godine na listama čekanja ostane čak 5.000 djece predškolske dobi. Uz novi Zakon, programi predškolskog odgoja i dalje će ostati  nepristupačni djeci nezaposlenih roditelja te djeci iz obitelji nižeg socioekonomskog statusa, kaže Romana Nikolić, saborska zastupnica.

Nije donesena ni jasna i ujednačena metodologija za izračun subvencija i sve vodi do toga da novi Zakon nije jednak za sve, dodala je Nikolić.

Kazala je i kako je Vlada nedavno predstavila natječaj za izgradnju i opremanje vrtića sufinanciran iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti vrijedan 1,22 milijarde kuna, kojem je cilj otvoriti novih 22 i pol tisuće mjesta. No natječaj kasni najmanje pola godine.

- Tek će u proračunima za 2023. godinu gradovi i općine osigurati sredstva za nabavu usluga projektiranja, gradnje, izvođenja radova, opremanja i ishodovanja uporabne dozvole. Stoga je izvjesno da će do povećanja kapaciteta moći doći tek početkom 2026. godine, a na obećanih novih 22.500 vrtićkih mjesta roditelji će moći računati tek u pedagoškoj godini 2026./2027., kaže Nikolić.

Zbog nedostatka kapaciteta oko polovice gradova u Hrvatskoj sufinancira i smještaj djece u privatnim vrtićima i obrtima dadilja. Osijek je jedan od rijetkih koji to ne čini, istaknuo je saborski zastupnik Domagoj Hajduković. Dodao je i kako su tri privatna poslala dopis Gradskoj upravi s prijedlogom sufinanciranja prije mjesec dana na koji nisu još uvijek dobili odgovor.

- Primijetio sam da je gradonačelnik Radić, posebno uoči kampanje za lokalne izbore obilazio kolege gradonačelnike iz reda HDZ-a. Mnogi od onih koje je obišao već primjenjuju ove mjere. Ako mu se nitko od njih nije sjetio reći da na ovaj način može pomoći djeci i roditeljima u svom gradu, onda mu to govorimo mi, kaže saborski zastupnik Domagoj Hajduković.

Svoje iskustvo podijelila je majka Tihana Kačavenda. Dok je bila nezaposlena 3 puta je prijavila četverogodišnje dijete na upis u gradske vrtiće i svaki je put bila odbijena, a u međuvremenu je zaposlena na pola radnog vremena.

- Rješenje je bilo takvo da smo se obratili privatnom vrtiću, točnije obrtu za čuvanje. Vjerujem da svi znate kolika je cijena privatnih vrtića, konkretno moja zarada ide cijela za plaćanje tog vrtića, kaže Tihana Kačavenda.

Hrvatska je inače, na samom dnu po uključenosti djece u programe predškolskog odgoja u usporedbi s drugim zemljama, a Europska unija nametnula je našoj državi obvezu uključivanja 95% djece predškolske dobi u vrtiće do kraja ove godine.