STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Hrvatska

PREDSJEDNIK DOMOVINSKOG POKRETA IVAN PENAVA: ''HDZ-ova politika kuglice sladoleda odvodi Hrvatsku u propast''

Hrvatska Vlada provodi politiku „kuglice sladoleda“ u kojoj se više cijeni nepotrebno od nužnog, sporedno od osnovnog, sladoled od osnovnih prehrambenih namirnica, zbog čega je u opasnosti naša budućnost, upozorio je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava. Ponovno se osvrnuo i na aferu plin usporedivši predsjednika Vlade Plenkovića s nogometnim izbornikom koji dvadeset puta donesi krivu odluku.

''HDZ-ova politika kuglice sladoleda odvodi Hrvatsku u propast''
Penava: ''HDZ-ova politika kuglice sladoleda odvodi Hrvatsku u propast''

 

Slaba hrvatska poljoprivreda i raseljeno hrvatsko selo suočava se s novim problemima – niskom otkupnom cijenom žitarica i premium mlijeka te afričkom svinjskom kugom, upozorio je predsjednik Domovinskog pokreta. Rješenje problema u stranci vide u isplati 50% više cijene od prošlogodišnjih za svaku svinju koju se moralo zbrinuti te u isplati zaštićene cijene za žitarice i za litru mlijeka. Smatraju, naime, kako poljoprivredni proizvođači u svakoj modernoj državi moraju biti sretni i zadovoljni.

- Nije normalno niti dobro da je u Hrvatskoj prosječna cijena kuglice sladoleda jednaka cijeni pet litara premium mlijeka, znači zamislite si kanister od pet litara i jednu kuglicu sladoleda, a još je manje normalno da sto kilograma pšenice, dakle zamislite si dvije velike teške vreće, da ima vrijednost na tržištu koliko i šest kuglica sladoleda, kaže predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

 

To nije slučajno, to je rezultat politike koju ćemo prigodno nazvati politikom kuglice sladoleda, kazao je Penava. Upozorio je, naime kako su kruh, mlijeko, meso, i žitarice namirnice koje svaki čovjek mora imati, ali sladoled to nije. Da je naše društvo zrelo ne bi sigurnije, profitabilnije i oportunije bilo proizvoditi i prodavati tu slasticu nego osnovne prehrambene namirnice, nastavio je. Upozorio je i kako u našem društvu više cijenimo nebitno od bitnoga, nepotrebno od potrebnog, sporedno od osnovnog, te ne cijenimo težak cjelodnevni rad svakog seljaka.

 

Politika kuglice sladoleda je svojom površnošću i nefleksibilnošću, zakonskim okvirom, i nerazumijevanjem seljaka i gospodarstvenika stvorila okruženje u hrvatskom društvu u kojem se jedino isplati proizvoditi sladoled i graditi apartmane u ovoj državi. I baš poput malog djeteta na kraju godine se radovati rezultatima takve politike, turističke sezone, jer drugo ništa u gospodarskom smislu u ovoj državi ne postoji, kaže Penava.

Nismo svjesni da će kad tad doći dani kada će to nezrelo dijete trebati hranu, odjeću i obuću, lijekove, a u konačnici i nekakvo naoružanje kako bi se obranilo, međutim bit će toliko iscrpljeno politikom kuglice sladoleda da za ništa od ovih ključnih stvari neće biti sposobno, zaključio je Penava.

Dotaknuo se i afere plin rekavši kako je predsjednik Vlade Plenković još jednom demonstrirao nesposobnost u upravljanju hrvatskom državom. Kad pogriješiš jednom, dvaput, triput ljudski je, svi pogriješimo u procjeni. Kad izbornik bilo koje momčadi promaši s procjenom četvrti, peti, šesti, sedmi put to je već vrlo upitno i ne možemo govoriti o dobrom izborniku, kazao je Penava.

Međutim što se događa kad fališ s izborom dvadeset i više puta – to je iskaz nevjerojatne nesposobnosti. Da je riječ o bilo kojem iole profesionalnom klubu ili tvrki davnih dana bi letio. I jedino što je moralno, a što od njega nažalost ne možemo očekivati ovih dana jeste da zbog tih dvadeset i trideset propusta podnese ostavku, kaže Penava.

Dodao je i kako je sada jasno da je ova afera borba klanova unutar HDZ-a - jednog ministra gospodarstva, a drugog šefa HEP-a, iako su obojica plenkovićevi jataci. Odgovorio je i na, kako je rekao pokušaje zastupnika Mosta Nikole Grmoje da poveže tvrtku PPD s HDZ-om i uvuče Domovinski pokret u aferu. Penava je kazao i kako nitko nije iznad zakona ove zemlje, ali i kako mu je sumnjivo što je Grmoja napao hrvatsku tvrtku, no ne i njemačku multinacionalnu kompaniju EON, za koju je znao da je jeftinije kupovala energiju iz viškova. Dodao je i kako su ovoga tjedna u Saboru održane sjednice odbora gdje je dio oporbe odjednom od odgovornosti abolirao ministra gospodarstva.

Zašto to oporba radi? Ja ću vam reći zašto to radi. Zato što sudjeluje u prljavoj raboti, za razliku od Domovinskog pokreta nema stav da svi koji su se ogriješili o zakon i pogodovali moraju odgovarat, nego su se svrstali uz jedan HDZ-ov klan, u ovom slučaju onoga tko im je doturao podatke, riječ je o ministru gospodarstva, i zato ga aboliraju, kaže Penava.

Ne rade to zato što ga vole, nego zato što su ususret kampanji odlučili da su svi zajedno i da Domovinski pokret tu ne pripada, i rade izmišljenu priču kako bi nas napali, kazao je Penava. Barem bi oporba trebala biti svjesna i zalagati se, pa barem i varati građane dok je u toj fazi opozicije da je za poštenje i pravdu. No, jasno je da im nije tema pravo i pravda, nego što bolja startna pozicija za izbore, da im nisu tema manje cijene za građane, nego kako napakostiti konkurenciji u političkom smislu. Ali to govori o njima, stav Domovinskog pokreta ostaje jasan, svetinja nam je svaki građanin, svaka tvrtka do onog trenutka kad se ne ogriješi o zakone, kad se to dogodi puštamo niz vjetar svakoga, zaključio je predsjednik stranke.