STV Live
Nedjelja, 21. srpanj 2024.
20°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Glazba

RIZNICA LIJEPIH SJEĆANJA: HKUD Osijek 1862: Veliko druženje i lijepa sjećanja na običaje i tradiciju

Doživotna prijateljstva, putovanja po cijelom svijetu, nezaboravna druženja.... HKUD Osijek 1862. prava je riznica lijepih sjećanja. Tradicionalno, na Dan generacija u Šećeranskom domu članovi, koji žive diljem Hrvatske i inozemstva u Osijeku prirede veliko godišnje druženje, uz domaće delicije i slavonski grah. Tako je bilo i ovoga puta.

Svako, pa i najmanje okupljanje u prostorijama Šećeranskog doma s Hrvatskim kulturno umjetničkim društvom Osijek 1862. prolazi u pjesmi i plesu, a Dan generacija najveće je druženje brojnih mlađih i starijih, sadašnjih i bivših članica i članova.

Jednom godišnje ovo je prilika za susrete s dragim prijateljima i kolegama, uoči nove  sezone.  

- Pokušavamo i trudimo se barem jednom godišnje na ovakav dan pokupiti i dijeliti razna iskustva i nekakve uspomene članova koje su doživjele i podružiti se u našem drugom domu kao što mi to volimo nazvati, kaže Iva Blagojević, Plesni ansambl HKUD-a Osijek 1862.

A ljubav prema tradiciji i običajima Slavonije i Baranje pažljivo se čuva i prenosi dalje, na mlade generacije.

- Mislim da je ta nit koja veže te ljude i taj prostor, ova ljubav i mislim da smo svi kroz godine radili, pjesma, ples prijateljstva i ima jako puno toga, putovanja su svakako stvar koja su šlag na tortu. Jednog dana kad budem imala svoju djecu pod obavezno smatram da je folklor nešto s čime se trebaju baviti jer odrastaju u zdravoj okolini, kaže Martina Sabo, voditeljica pripremnog ansambla HKUD-a Osijek 1862..

Doživotna prijateljstva koja redovito prolaze u veselju, putovanjima po cijelom svijetu, pjesmi i plesu. I svi su dobrodošli.

Ovom prilikom svakako pozivamo sve mlade ljude koji se žele baviti folklorom koji su se u svojim gradovima i selima bavili folklorom pa došli studirati u Osijek svakako pozivamo ovom prilikom da dođu i da nam se pridruže jer ovdje će doživjeti jednu drugu obitelj, kaže Bruno Andrijanić, voditelj pripremnog ansambla u HKUD Osijek 1862. 

Tradicionalno druženje najbolji je način za otvaranje nove kulturno-umjetničke sezone, s novim nastupima i putovanjima na poznate domaće i međunarodne smotre i festivale.