STV Live
Nedjelja, 19. svibanj 2024.
21°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Kazalište

POTPORU DAJE I KULTURA: HNK Osijek humanitarnim koncertima pomaže Ukrajini

Potporu ukrajinskom narodu daje i kultura. Naime, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku simfonijskim koncertom skuplja humanitarnu pomoć za žrtve rata. Stoga je dio programa posvećen i opusu čuvenog skladatelja Reinholda Glièrea rođenom u Kijevu, a sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen je ukrajinskom Caritasu. Premijera je održana jučer, a danas slijedi repriza.

Humanitarni koncert klasične glazbe "Za mir u Ukrajini"  izveden je u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu kao simboličan izraz potpore ukrajinskom narodu u njihovoj borbi za slobodu.

Solist večeri bio je mladi pijanist Lovre Marušić koji je 2021. godine na pijanističkom natjecanju u Clevelandu osvojio srebrnu medalju te mu se predviđa svjetska karijera. A koncertom je dirigirao Mladen Tutavac koji je uoči koncerta napomenuo kako su u osječkom HNK-u nakon što je započela agresija na Ukrajinu odlučili promijeniti program te u repertoar uvrstiti i skladbe ukrajinskog skladatelja Reinholda Glièrea.

U izvedbi koncerta sudjelovao je orkestar Opere osječkog HNK-a, a koncertni majstor bio je Igor Šimonji. Iz Hrvatskog narodnog kazališta Osijek pozvali su građane da kupnjom ulaznica ili uplatama na žiro račun hrvatskog Caritasa, koji je povezan s ukrajinskim, pomognu žrtvama ratom pogođenog područja.

Repriza humanitarnog koncerta „Za mir u Ukrajini“ održava se večeras od 20 sati. A ovakve akcije pomoći možemo očekivati i u danima koji dolaze, naglasila je intendantica osječkog HNK-a Dražena Vrselja.