STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
16°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

IZABRAN NOVI PREDSJEDNIK OSJEČKO-BARANJSKOG OGRANKA: HSS OBŽ pod vodstvom Maroševića za zelene politike, održivi razvoj i legalizaciju kanabisa

Nekada stožerne hrvatske stranke HSP, HNS i HSS danas se nalaze rascjepkane i na najnižim političkim granama. Do sada postojali razni pokušaji obnove članstva, a u novu eru tako će sada pokušati ući i Hrvatska seljačka stranka. Izabran je novi predsjednik osječko-baranjskog ogranka, kojemu je jedan od ciljeva upravo obnova članstva.

HSS OBŽ pod vodstvom Maroševića za zelene politike, održivi razvoj i legalizaciju kanabisa
HSS

HSS praktički kreće u politiku ispočetka. Za određenim dijelom članstva koji je napustio jednu od najstarijih i osnovnih hrvatskih stranaka, novi predsjednik osječko-baranjskog HSS-a ne žali. U stranci su, kaže, neki bili samo radi vlastitog probitka i koristi, a tome u politici koju on želi provoditi mjesta nema. Seljak i selo i dalje ostaju u fokusu, no politike HSS-a šire se.

- Kroz zelenu politiku, kroz održivi razvoj. To je neki cilj što se tiče trenutačnog HSS-a pod vodstvom Kreše Beljaka, a i naš program Nova republika govori o tome, kaže predsjednik HSS-a Osječko-baranjske županije Antun Marošević.

Problemi na koje će upozoravati su i nepoštene prakse kod dodjele državne zemlje, a svakako teme HSS-a bit će i na koji sve način popraviti demografsku sliku Slavonije.

- Mi imamo 35 općina i 7 gradova u našoj županiji. Čak 20 općina nemaju ni 2 tisuće stanovnika, što je zabrinjavajuće. Toliko bi jedno obično selo trebalo imati. Imamo 3 grada bez 10 tisuća stanovnika. Zabrinjavajuće je što je 40 posto stanovništva u Osijeku, 41 lokalna jedinica zajedno broj 60 posto stanovništva, a jedan grad ima 40 posto, dodaje Marošević.

Hrvatska seljačka stranka među ostalim, zalaže se i za legalizaciju marihuane, što ju po tom pitanju čini jednom od rijetkih na političkoj sceni. No, da bi uopće HSS danas mogao računati na masovnost koju su nekada imali, važna bitka bit će im obnova, kako pridobivanjem dijela odbjeglih ali i privlačenjem novih članova.

hss