STV Live
Subota, 03. prosinac 2022.
1°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Kazalište

HNK OSIJEK: I bez ljubavnog napitka osječka publika zavoljet će prvu ovosezonsku opernu premijeru

Smijeh, romantika i malo lažne čarolije dolaze na kazališne daske osječkog HNK u petak. Naime, komična opera „Ljubavni napitak“ Gaetana Donizzetija prva je ovosezonska operna premijera osječkog teatra.

I bez ljubavnog napitka osječka publika zavoljet će prvu ovosezonsku opernu premijeru
I bez ljubavnog napitka osječka publika zavoljet će prvu ovosezonsku opernu premijeru

„Ljubavni napitak“ klasična je opera buffa talijanskog skladatelja Gaetana Donizettija, ali i klasična ljubavna priča o siromašnom i naivnom seljaku Nemorinu koji se zaljubljuje u bogatu veleposjednicu Adinu. Nju će u premijernoj osječkoj izvedbi „Ljubavnog napitka“ igrati solistica iz Vojvodine Vesna Đurković, dok ju u drugoj postavi glumi Katarina Toplek Horvat.

Adina važi za jednu od najinteresantnijih uloga za lirskog koloraturnog soprana, proteže se kroz cijelu predstavu, izuzetno je prisutna, mislim glavna ženska rola je, tako da zaista nosi jednu veliku liniju, kaže Vesna Djurković (Adina).

Adina je gospodarica svog imanja i u ovom prikazu je Adina jedna snažna, hrabra žena koja vodi sve i zapravo voli se malo igrati sa svima, ali na kraju ipak na, rekla bih, na svjetlo dana izlazi njena nutrina, njezino srce koje je dobro i ona je vrlo empatična osoba, kaže Katarina Toplek Horvat (Adina).

U osječkom teatru posebno ističu i svoj pomalo nadrealistični pristup scenografiji i kostimima, ali sjajnu glazbu po kojoj je ova opera poznata. Naglašavaju i kako će publika, bez obzira koju glumačku postavu bude gledala uživati u vrhunskim izvedbama.

- Zaista mislim da je opera „Ljubavni napitak“ jedna prelijepa opera s toliko prekrasne glazbe i prvenstveno s toliko talentiranih mladih izvrsnih pjevača, pa je to dovoljan razlog ja mislim da publike dođe pogledati ne samo jednu postavu nego obje postave u naše kazalište, kaže Ivana Medić (Gianetta).

Operu režira Ozren Prohić, dok se dirigentske palice ponovno prihvatio Mladen Tutavac, a koji je sudjelovao i u prošloj produkciji „Ljubavnog napitka“ u osječkom HNK prije gotovo 20 godina.

- Orkestracija nije zahtjevna u ovom djelu, Donizzeti nije tu napisao nešta strašno puno nota, ali imam utisak da je napisao točno toliko koliko treba, i to je ono što je zapravo u toj operi, ta opera je općenito jedna genijalna komična opera, počevši od jednog duhovitog teksta, jedne duhovite radnje, do činjenice da je to uklopljeno u jednu jako lijepu glazbu koja je, ono što kažu, najgenijalnija djela su po svojoj prirodi jednostavna, kaže dirigent Mladen Tutavac.

Komična opera „Ljubavni napitak“ premijeru ima u petak, a izvedbe će biti i u subotu, ponedjeljak te utorak, te nakon toga slijedi pauza. No, u osječkom HNK najavljuju kako će još nekoliko izvedbi biti u drugom dijelu ove, 116. kazališne sezone.