STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
25°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

VRLO USPJEŠAN PROJEKT: I u Donjem Miholjcu sjajni rezultati projekta ''Zaželi''

Jedan od najuspješnijih programa financiranih iz Europskog socijalnog fonda u Republici Hrvatskoj – projekt Zaželi od velike je pomoći tijekom pandemije bio i stanovnicima treće životne dobi u Donjem Miholjcu. Tamo Gradsko društvo Crvenog križa upravo kraju privodi već drugu inačicu ovog projekta pod nazivom „Zaželi pomoć za starije osobe u Donjem Miholjcu“, a danas je održana i završna konferencija.

I u Donjem Miholjcu sjajni rezultati projekta ''Zaželi''
I u Donjem Miholjcu sjajni rezultati projekta ''Zaželi''

Zorica Pavin iz Rakitovice nakon 26 godina rada našla se na Zavodu za zapošljavanje gdje je provela dugih šest godina. Posao je konačno pronašla zahvaljujući projektu „Zaželi pomoć za starije osobe u Donjem Miholjcu“ gdje je kao gerontodomaćica posjećivala i skrbila o šest osoba starije životne dobi.

"Naravno da mi je ovo značilo puno. i zbog financija i zbog mirovine koju trebam ostvarit. A sam program je stvarno nešto lijepo, i za nas i za naše korisnike. Znači to su ljudi kojima mi stvarno trebamo, koji ne mogu nekad stvarno bez nas, koji nekad ne mogu ni kruh čak donijet si ako im mi ne donesemo i to je za nas bilo jedno lijepo iskustvo", kaže sudionica projekta Zorica Pavin.

No, često i više od kruha i drugih potrepština osobama starije životne dobi uključenima u projekt potrebna je bila topla ljudska riječ i društvo.

"Oni su uvijek jedva čekali kad ću doć, kad ćemo se vidjeti, a bilo je i meni usput, ja sam bila sretna kad sam vidjeli da su oni  sretni, tako da sam i ja bila skupa s njima sretna i bili su stvarno zadovoljni, i ja sam s njima bila zadovoljna", kaže sudionica projekta Anica Grgić.

U projektu „Zaželi pomoć za starije osobe u Donjem Miholjcu“ sudjelovalo je jedanaest dugotrajno nezaposlenih žena. Sve sudionice projekta prošle su i edukaciju za gerontodomaćice, a u okviru projekta kupljene su i osnovne namirnice i higijenske potrepštine za korisnike.

"Ovim programom smo obuhvatili 66 korisnika starije životne dobi kojima su pružane usluge, koji su izuzetno zadovoljni. Ovo je danas završetak ovog projekta koji je u ukupnom trajanju 18 mjeseci. Važno je napomenuti da je projekt bio financiran sredstvima Europskog fonda 85 posto i 15 posto Republike Hrvatske", kaže voditelj projekta Ivan Petriševac.

Vrijednost projekta na početku je iznosila nešto malo više od milijun kuna, no taj je iznos zbog okolnosti vezanih uz pandemiju smanjen na 930 000. U Gradskom društvu Crvenog križa Donji Miholjac pripremaju se već i za treću inačicu projekta Zaželi.

"Najave su da će preko Ministarstva i europskih fondova biti ponovno projekt 3 raspisan krajem trećeg mjeseca, gdje se mi već pripremamo za određene stvari koje su tu potrebne, određene aktivnosti da bi se moglo biti aktivan za sudjelovanje u ovom projektu, nadamo se da će ovaj projekt zaživjeti dalje za potrebe, kao što sam rekao stanovništva starije životne dobi kojima je vrlo, vrlo koristan i značajan bio za njihovo normalno življenje u ovim uvjetima", kaže Petriševac.

Dodao je i kako postoje naznake da će se treća inačica projekta Zaželi ugovorati na duži vremenski period od dosadašnjih, kao i da će sudjelovanje biti omogućeno i dugotrajno nezaposlenim muškim osobama. To bi, naglašavaju u Crvenom križu, omogućilo pružanje dodatnih usluga, kao i nove aktivnosti u okviru projekta.