STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
34°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

STUDIJA FERIT I OSIJEK 2026.: IT industrija neprestano raste, a stručnog kadra i dalje nedostaje

IT industrija sektor je koji raste iz dana u dan. Svjesni su toga i na osječkom FERIT-u na kojemu je predstavljena studija FERIT I OSIJEK 2026. koja bi trebala dati uvid u trenutačno stanje IT-a, ali i poslužiti kao osnova za strateško planiranje osposobljavanja stručnog kadra.

IT industrija neprestano raste, a stručnog kadra i dalje nedostaje
Naglašeno je kako studija ne može dati trenutačne rezultate, stoga je potrebno rano planiranje kako bi se na vrijeme moglo reagirati na suvremene trendove tržišta, ali i potrebe IT industrije koje se neprestano mijenjaju.

Već nekoliko godina IT industrija nositelj je gospodarstva istočne Hrvatske.  Stoga ne čudi da potreba za novim kvalitetnim stručnim kadrom postaje sve aktualnija. Osječki FERIT trenutačno broji 1700 studenata, no brojka je to koja bi u budućnosti mogla znatno rasti. Kako bi se dao konkretan uvid u smjer razvoja IT industrije i fakulteta provedena je studija FERIT i OSIJEK 2026.

Htjeli smo pretvoriti potrebe gospodarskog sektora u brojke. Htjeli smo ih usporediti s onime što mi trenutno možemo ostvariti i da vidimo koji nam je dugoročni strateški plan, dakle donositi strateške odluke i u smislu planiranja upisnih kvota, raspodjele po našim smjerovima i izbornim blokovima, ali i planiranja ljudskih i prostornih resursa, kaže dekan FERIT-a Tomislav Matić.

Do 2026. godine planira se da će fakultet biti na jednoj lokaciji, otvorenje nove zgrade te povećanje upisnih kvota. Sve to trebalo bi utjecati i na ostanka mladih na području Slavonije i ispravljanje negativnih demografskih podataka.

Ova prezentacija, odnosno sve ono što bi se nakon toga trebalo događati u ovom smjeru od ključne je važnosti za naš grad, za našu županiju, ali i za cijelu Republiku Hrvatsku jer vidimo već sada na tržištu rada značajan nedostatak stručnjaka iz ovog područja i tu zaista se trebaju poduzeti određeni strateški važni koraci kako bismo nadomjestiti taj nedostatak, odnosno kako bismo išli u korak s potrebama tržišta rada i Grad Osijek to apsolutno podržava, kaže zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin.

Spomenuto je kako je Hrvatska prije točno devet godina postala članica Europske unije što je rezultiralo dodatnim prilikama za napredak svih hrvatskih regija pa tako i Slavonije. A planiraju se i dodatna ulaganja kako bi se navedeni ciljevi studije uspješno realizirali.

Velika je podrška sa svih razina politike da bi se taj dio i segment gospodarstva nastavio razvijati. A ono što možemo najaviti je da će se sigurno i u novom programskom razdoblju omogućiti iz fondova Europske unije omogućiti i dalje i jače podržavanje razvoja upravo ovog sektora. Ono što možemo danas reći da smo završili i proces programiranja i pregovaranja s Europskom komisijom za novo programsko razdoblje 2021.-2027. Na raspolaganju su nam i nova sredstva ovog višegodišnjeg financijskog okvira, oko 9 milijardi eura Kohezijske politike koju ćemo zasigurno koristiti za daljnji razvoj svih naših regija s novim prilikama i novim mogućnostima, kaže Nataša Tramišakministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Naglašeno je kako studija ne može dati trenutačne rezultate, stoga je potrebno rano planiranje kako bi se na vrijeme moglo reagirati na suvremene trendove tržišta, ali i potrebe IT industrije koje se neprestano mijenjaju.