STV Live
Utorak, 17. svibanj 2022.
16°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Hrvatska

NIŽU SE REAKCIJE NA ''AFERU HNB'': Ivan Penava: ''Od aktualne Vlade možemo očekivati samo nove afere''

Nastavljaju se nizati reakcije na najnoviju aferu s Hrvatskom narodnom bankom. Predsjedenik Domovinskog pokreta Ivan Penava upozorio je kako se aktualna Vlada i njezine institucije natječu da zadrže vodeću ulogu u Europi po korupciji te kako ćemo s nastavkom takvih politika nestati i kao država, i kao narod. U Domovinskom pokretu komentirali su i odlazak Milorada Pupovca na obljetnicu neustavnog Dana Republike Srpske u Banja Luci.

Ivan Penava: ''Od aktualne Vlade možemo očekivati samo nove afere''
Konferencija za novinare DP-a

Nakon afere "Janaf", pa afere "Krš-Pađene", a onda i afere "Softver", imali smo malu pauzu, gdje je vladajuća koalicija išla u pohode i davala podršku velikosrpskim projektima, a onda smo ubrzo dobili i aferu HNB, tvrdi Ivan Penava.

- Ova Vlada, sve Vladine institucije se naprosto natječu gorljivo, žustro, jako im je stalo da zadrže vodeću ulogu u Europi, u EU, po korupciji, i to im, moram priznati, ide nevjerojatno dobro. Kamo sreće da su se odredili da svaki dan, svaki tjedan proizvode nove proizvodne pogone i da ih otvaraju. Nažalost, od njih jedino što možemo očekivati sa čuđenjem su nove afere kojima očito nema kraja, kaže predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

 Podsjeća Penava i na pravomoćnu presudu HDZ-u te poručuje kako novih afera ne bi bilo da su vladajući, kao u drugim uređenim zemljama, davali ostavke i isprike.

- Dogodi se afera HNB, premijer izađe, neće davat izjavu jer problem je sofisticiran, narod ga ne razumije. Gospodo, tu nema što bit sofisticirano. Dakle, djelatnici HNB-a, svi, od spremačice do guvernera, nemaju što trgovati informacijama, pa ni prema trećim osobama, a kamoli vrijednosnim papirima na svoj račun. I tu je točka, kaže Penava.

Ostavke na sve strane, poručuje šef Domovinskog pokreta, jer, kako kaže, jedino na taj način šaljemo poruku da se to ne tolerira.

- Nažalost, ova Vlada, Andrej Plenković, kao i prethodne Vlade, to nikada neće napraviti jer su im ti problemi presofisticirani. A rješenje za korupciju u Hrvatskoj, po kojoj smo nažalost vodeći, je također vrlo jednostavno. Jedan veliki reset hrvatskog društva i države. Ovi ljudi i ove politike Hrvatsku i hrvatski narod vode u propast i s nastavkom ovakvih politika, kojima svjedočimo u kontinuitetu 30 godina, nestat ćemo i kao država, i kao narod, tvrdi Penava.

Domovinski pokret osvrnuo se i na odlazak Milorada Pupovca na obljetnicu neustavnog Dana Republike Srpske u Banja Luci. Kažu, kako je on vrlo dobro znao u kojoj je ulozi bio tamo 9. siječnja.

- Zapravo, to je ona teza koja ide iz Beograda „okupljanje srpskog sveta“, i zapravo, to je proglašenje Velike Srbije 9. siječnja, i Milorad Pupovac vrlo dobro zna zašto je došao tamo. I htio bih samo ukazati na licemjerstvo Andreja Plenkovića, njegovog koalicijskog partnera, gdje se zgražava i viče da će uputiti prosvjednu notu što su stavili ploču u Banja Luci majoru Tepiću. Gospodin Plenković ima takve ploče u Hrvatskoj, ima ih u Borovu Selu Šoškočaninu i ništa ne poduzima, rekao je saborski zastupnik DP-a Stipo Mlinarić.

- Svaki put kad se negdje ide, Milorad Pupovac treba staviti, kada ide recimo na Frušku goru, vodeći čovjek SDSS-a, a mi bi rekli da je on prije svega član vladajuće koalicije, predstavnik hrvatske Vlade i parlamenta, i ne može bit ni jedna druga uloga njegova osim ove koja je, zaključio je zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić.

Svima je jasno tko je Milorad Pupovac i koja mu je uloga, zaključuju iz Domovinskog pokreta.