STV Live
Četvrtak, 02. veljača 2023.
2°C
"Budite svoji, svi ostali su ionako već zauzeti" -O. Wilde

Osječko-baranjska

DAN GRADA OSIJEKA: Ivan Radić: „Osijek raste na krilima velikih investicija“

Dan je grada Osijeka. Slavi se u znak sjećanja na 2. prosinca 1786. godine kada su tri dijela grada – Tvrđa, Gornji i Donji grad – postali jedna cjelina. Središnji događaj rođendanske proslave bila je današnja svečana sjednica osječkog Gradskoga vijeća u Hrvatskom narodnom kazalištu, kojoj je nazočio i premijer Andrej Plenković.

Ivan Radić: „Osijek raste na krilima velikih investicija“
Dan Grada Osijeka

Čelnici gradske uprave, javnog i političkog života grada i brojni gosti, među kojima i bivši gradonačelnici i počasni građani Osijeka, županijske i državne vlasti, u slavljeničkom ozračju u osječkom HNK-u.

Uvodni film pod motom Osijek radi i napreduje podsjetio je na projekte koji su obilježili proteklu godinu, a gradonačelnik Ivan Radić poručio je kako grad na očigled raste.

U ovome trenutku u gradu Osijeku realiziramo projekte vrijedne više od milijardu kuna, a koliko su to važni i veliki projekti mogli ste vidjeti u videu, a ja ću nabrojati samo neke od njih. Obnavlja se naša Tvrđa, barokni biser Osijeka. Vrijednost projekta 127 milijuna kuna. Moderniziramo tramvajsku infrastrukturu, pripremamo se za dolazak niskopodnih tramvaja, istovremeno došlo je 13 novih autobusa, rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Obnovljeno je i osječko kupalište Kopakabana i gradi najmoderniji pročistač otpadnih voda u državi, obaloutvrda i šetnica. Ulaže se u prometnu infrastrukturu i dječje vrtiće, industrijsku zonu Nemetin. Obnavlja zgrada željezničkog kolodvora i dječji vrtići, nastavio je niz osječki gradonačelnik naglašavajući kako na krilima velikih investicija Osijek raste i gospodarski.

Imamo rekordnu zaposlenost prema podacima Državnog zavoda za statistiku, najveću u proteklih 10 godina. Imamo rekordno nisku nezaposlenost. Osijek je po pitanju gospodarstvenika po ostvarenoj neto dobiti na trećem mjestu u RH, kaže Radić.

Cilj je Osijek učiniti najpoželjnijim gradom za život. Puno je posla napravljeno, ali je još puno posla pred nama, naglasio je Radić.

- Svaki kraj za nas je novi početak. Svaki uspješan projekt, podrška, osmjeh, zadovoljstvo naših sugrađana su nam samo dodatni motiv i nova obveza da sljedeća godina, novi krug, koji je od danas pred nama, bude još uspješnija, a da naš grad bude još snažniji, kaže Radić.

Čestitke Osijeku uputio je i osječko-baranjski župan Ivan Anušić, ističući  suradnju lokalne i državne vlasti, koja je, kaže, i rezultirala velikim projektima.

Odlična suradnja, odlični veliki i krasni projekti, koji se razvijaju, koji idu zajedno s našim ministarstvima, Vladom, premijerom, gradonačelnikom, županom, drugim gradonačelnicima i načelnicima. Razvijamo OBŽ u smjeru kakvom smo obećali, zbog kakvog smo obećanja i dobili potporu svih onih koji su odlučili dati glas nama i dati nam povjerenje da vodimo ovu županiju i grad, rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Premijer Plenković kazao je kako se na svakome koraku vidi da je Osijek veliko političko i gospodarsko središte Slavonije.

- Vidi se da je ovo sve što radite itekako komparativno, prepoznato i analizirano, a ono što me posebno veseli da ste, uz to što ste i grad kulture, i sveučilišni grad koji privlači brojne mlade, studente iz drugih krajeva Hrvatske i inozemstva, i da smo s ulaganjima u sveučilište, u studentske domove, učinili velike napore da Osijek ide naprijed i na taj način u obrazovnom smislu generira nove generacije, koje će u Slavoniji učiniti iskorake da nas ovdje bude što više, da nekako zajedničkim snagama suzbijemo taj ključni, krucijalni, najveći, najzahtjevniji, najteži problem hrvatskoga naroda demografski deficit, kaže predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

A na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada uručena su i javna priznanja Grada Osijeka zaslužnim pojedincima i ustanovama. Pečat grada Osijeka dobio je Zvonimir Bogdanović za razvoj odbojke u Osijeku.

Zlatnu plaketu Grb grada Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, a plaketu za životno djelo Vera Svoboda Njikoš.

Ja bih samo rekla kratko, a to je prava istina - Osijek je duša, duše moje, rekla je Vera Svoboda Njikoš, dobitnica Zlatne plakete Grb grada Osijeka za životno djelo.