STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

SURADNJA ŽUPANIJE I ODJELA ZA MATEMATIKU: Još 20 dugotrajno nezaposlenih osoba postat će IT stručnjaci

Stručnjaci iz IT sektora i dalje su najtraženiji na tržištu rada istočne Hrvatske, a koje istovremeno i dalje ima broj nezaposlenih iznad državnog prosjeka. Osječko-baranjska županija stoga i ove godine surađuje s Odjelom za matematiku osječkog Sveučilišta na provedbi radionica za edukaciju u IT sektoru za dugotrajno nezaposlene, a danas je potpisan i ugovor o suradnji.

Još 20 dugotrajno nezaposlenih osoba postat će IT stručnjaci
Osječko-baranjska županija stoga i ove godine surađuje s Odjelom za matematiku osječkog Sveučilišta

Još dvadeset polaznika početkom iduće godine kreću na edukacije Mathos web development bootcamp. Prednost će imati dugotrajno nezaposlene osobe, a koje imaju određenu vrstu afiniteta prema IT sektoru. Oni će kroz 160 sati steći znanja i vještine vrlo tražene na tržištu rada.

- Obuhvaćat će četiri teme koje bi se ugrubo mogle sažeti u sljedeće: osnove objektno orijentiranog programiranja, osnove web tehnologija, razvoj web aplikacija, rad s relacijskim bazama podataka, kaže Kristian Sabo, pročelnik Odjela za matematiku.

Edukacije su plod suradnje Odjela za matematiku, tvrtke Mono čiji stručnjaci provode dio radionica te Osječko-baranjske županije koja je ove godine za provedbu radionica iz proračuna izdvojila sto tisuća kuna. U županiji ističu kako su iskustva iz prošlih godina pokazala kako velika većina polaznika ovih edukacija vrlo brzo po završetku pronađu posao.

- Cilj nam je Osijek i dalje izgrađivati u IT sektoru, a tu posebno ističemo Odjel za matematiku kao jednu od važnih sastavnica Sveučilišta J.J. Strossmayera, jer čovjek je ustvari ključan resurs u razvoju bilo koje tehnologije i to je ono što Osječko-baranjska županija prepoznaje i podržava, kaže zamjenik župana osječko-baranjskog Josip Miletić.

Mathos web development bootcamp tek je jedan u nizu projekata koje provodi Osječko-baranjska županija s ciljem poboljšanja mogućnosti dugotrajno nezaposlenih osoba na tržištu rada.

- Prema zadnjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na području Osječko-baranjske županije ukupno je 91456 zaposlenih osoba što je rekordno visoka zaposlenost. Svoj doprinos u tome dala je i Osječko-baranjska županija povodeći niz različitih projekata i aktivnosti kroz koje je ukupno prošlo više od 1100 nezaposlenih osoba, kaže pročelnica UO za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić Milardović.

Dodala je i kako je prošle godine na ovoj IT edukaciji od ukupno 20 polaznika njih 15 zaposleno, te je najavila kako je u tijeku postupak javne nabave za još jedan projekt zahvaljujući kojem bi se trebao zaposliti značajan broj dugotrajno nezaposlenih žena.