STV Live
Nedjelja, 21. srpanj 2024.
20°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

GDJE JE NESTALA PRAVA ZIMA?: Još jedna blaga zima – snijega nema na vidiku

Umjesto sanjkanja i grudanja, još jedna blaga zima nam je donijela sunce i za ovo doba godine visoke temperature. Po svemu sudeći takvo će se vrijeme i nastaviti, jer prognostičari kažu kako za sada snijega nema ni na vidiku.

Još jedna blaga zima – snijega nema na vidiku
Još jedna blaga zima – snijega nema na vidiku

Usred zime – proljeće.

Još jedan sunčan dan i ugodnih oko 15 Celzijevih stupnjeva napunili su terase osječkih kafića.

Čest je to prizor proteklih dana i tjedana. Kako i ne kada su nam siječanj i veljača donijeli više sunčanih sati od prosjeka, te za ovo doba godine visoke temperature. Prema najavi prognostičara ni u ostatku mjeseca ne treba očekivati zimsko ozračje.

- Imat ćemo kraća pogoršanja, ali će ona donositi samo kišne pljuskove. Tako da nešto kiše očekuje Slavoniju ovih dana, ali isprekidano sa sunčanim razdobljima. Pravo rano proljetno vrijeme u biti, brze izmjene kiše, sunca i vjetra, a to sve skupa prate ugodne temperature koje će u sunčanijim danima biti između 10 i 15, a u onim danima kad naleti kiša možda sasvim malo ispod 10 Celzijevih stupnjeva, kaže nam prognostičar Kristijan Božarov.

Snijega zasada, kaže Božarov, nema na vidiku.

- To ne znači da se on možda ne stigne i pojaviti, ali ako se to i dogodi možda u trećem ili čak i četvrtom mjesecu, to su onda one kratke epizode kad padne na jedan ili dva dana, no trenutačno ga nema na vidiku. Zasada su pokazatelji da bi i sam početak ožujka, prvi tjedan u trećem mjesecu i dalje donosi relativno blago i toplo vrijeme, promjenjivo s izmjenama sunca i kiše kao da smo ubrzali, prevrtili mjesec, mjesec i pol unaprijed pa smo se odjednom našli u ranom proljeću, kaže Božarov.

A gdje je nestala zima, ona prava s minusima i snijegom barem do koljena? Pitanje je koje mnogi često postavljaju.

- Evo na to odgovor zaista nemam već smo svjedoci nekoliko godina da imamo blage zime, da snijega fali, da rano kreće vegetacija u proljeće i da onda nažalost često neki kasniji mraz može napraviti štete u poljoprivredi. Nadajmo se da se to neće dogoditi tako i ove godine, zaključuje Božarov.

No veljača je u narodu poznata i kao prevrtača, tako da nas još stigne iznenaditi.