STV Live
Četvrtak, 02. veljača 2023.
2°C
"Budite svoji, svi ostali su ionako već zauzeti" -O. Wilde

Osječko-baranjska

OPREZ!: Kazna za izazivanje požara od 15 do 150 tisuća kuna

Novi veliki požar u Dalmaciji, u kojemu su izgorjele i obiteljske kuće, upozorenje je svima u Hrvatskoj. I u Slavoniji tijekom ljetnih mjeseci velika je opasnost od požara, posebice zbog čestih spaljivanja biljnih ostataka na poljoprivrednim površinama i zapaljenja strojeva u radu. Nakon nedavnog jednog takvog požara kod Koške policija je izdala upozorenje. Ovih je dana gorijelo i na poljima kod Donjeg Miholjca, a jučer i kod Belog Manastira gdje su u požaru izgorjeli pšenica i strnjak, a šteta se procjenjuje na 50 tisuća kuna.

Kazna za izazivanje požara od 15 do 150 tisuća kuna
Kazna za izazivanje požara od 15 do 150 tisuća kuna

Iz Policijske uprave osječko-baranjske upozoravaju građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare.
Takvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote. Osim izravne materijalne štete prouzročene požarom, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava te je stoga nužno upozoriti na odgovorno ponašanje. Iz policije pozivaju građane na dosljedno poduzimanje propisanih sigurnosnih mjera prilikom spaljivanja na otvorenom prostoru te na poštivanje odluke lokalne samouprave o spaljivanju korova, trave i drugog otpada biljnog porijekla. Apeliraju na građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini te na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kao i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192 ili Službi za hitne slučajeve na broj 112.

Podsjećaju kako je spaljivanje korova i biljnog otpada potrebno obavljati na za to predviđenim mjestima i u određeno vrijeme. Mjesto na kojemu se pali vatra  mora biti dovoljno udaljeno od objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova. Tlo na kojem se loži vatra mora biti očišćeno od trave i drugog gorivog materijala. Spaljivanju moraju biti nazočne osobe koje su zapalile vatru, a uz sebe trebaju imati sredstva i opremu za početno gašenje požara. Osoba koja je naložila vatru dužna ju je ugasiti i tek kad je vatra potpuno ugašena, a to se utvrđuje prebacivanjem pepela i polijevanjem vodom, smije napustiti to mjesto. Zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću, kao i spaljivanje suhe trave u šumi i na udaljenosti 200 metara od nje, upozoravaju iz policije, navodeći kako je za fizičku osobu koja izazove požar propisana novčana kazna od 15 do 150 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazna je od 2 tisuće do 15 tisuća kuna. Zakonom je propisana i novčana kazna u iznosu od tisuću do 15 tisuća kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru. Osim toga, takvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama, navodi se u priopćenju Policijske uprave osječko-baranjske uz poruku kako se savjesnim ponašanjem i brigom za okolinu smanjuje mogućnost izbijanja većih požara koji mogu imati i tragične posljedice.