STV Live
Nedjelja, 16. siječanj 2022.
0°C
"Nikada nećete moći pobjeći od svog srca. Zato je bolje slušati što ima za reći." -P. Coelho

Kazalište

PRVORAZREDNI GLAZBENI DOGAĐAJ: Klavirski koncert "Opera bez riječi" Gorana Filipeca

Poznati pijanist Goran Filipec nastupa u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Klavirski kocenrt „Opera bez riječi“ prvi je koncert u novoj akademskoj godini za sve studente i građane.

Pred osječkom je koncertnom publikom prvorazerdni kulturni događaj, posebice za sve ljubitelje Franza Listza. Virtuozna interepretacija čuvenog skladatelja Gorana Filipeca lansirala je u zvjezdanu orbitu i danas uživa veliku popularnost gdje god nastupi.

"Listzov doprinos klavirskoj umjetnosti je stvarno jedinstven. Znamo da se kroz fenomen klavirske transkripicje asimilao operu, simfonijsku muziku, vokalne elemente sve ono što nije idimatsko za klavir kao instrument. I ovaj program koji ću svirati sada u nedjelju je upravo negdje na tom tragu", kaže pijanist doc. dr. art. sc. Goran Filipec.

Jer taj skladatelj, pijanist, dirigent i glazbeni pisac, rođenjem Mađar za života je stekao svjetsku slavu kojoj ni danas ne blijedi sjaj.

"Ove godine imamo dvojni jubilej. 210 godina od rođenja i 135 godina od smrti Lsitza. Ovo je prvo, a nama je drago što će Goran Filipec 2016. godine na međunarodnom Listzovom konkrusu dobio prvo mjesto. I što treba više od toga", kaže konzul Mađarske u RH Bela Gardos.

"Ono što smo ove godine htjeli postići je da kao Sveučilište obilježimo početak nove akademske godine. 10.10. je misa u katedrali, a navečer je u 19 sati koncert", kaže prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju izv. prof. art. Robert Raponja.

Riječ je o vrhunskom glazbenom događaju, naglasio je Raponja za koje se već sada traži ulaznica više.  Grad očigledno ima koncertnu publiku, ali ne i koncertni klavir. Usporedbe radi Rovinj ih ima 7, istaknuo je prorektor izrazivši nadu kako će jedan uskoro doći i na istok Hrvatske. Koncert su organizirali Sveučilište u Osijeku, Akademija za kulturu i Generalni konzulat Mađarske i HNK.