STV Live
Petak, 14. lipanj 2024.
10°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

POSTANI DIO VATROGASNOG TIMA: Krenule prijave za Vatrogasnu školu

Vatrogasci su oni koji 365 dana u godini brinu o nama, spašavaju živote, gase požare i pružaju pomoć u raznim situacijama. Svi koji žele mogu postati dio „vatrenog“ tima jer su do nedjelje otvorene prijave za Državnu vatrogasnu školu u četiri grada među kojima je i Osijek.

Krenule prijave za Vatrogasnu školu
Vatrogasci

Od djetinjstva maštate o tome da postanete vatrogasac, krizne situacije za vas su izazov kojem se rado odazivate, ljubitelj ste adrenalina i pomaganja drugima? Vatrogasna škola pravo je mjesto za vas, a po nova znanja ne morate ići sve do Zagreba, Rijeke ili Splita jer ova škola unazad nekoliko godina aktivno djeluje i u Gradu na Dravi.

Prvu generaciju je odaziv bio izuzetno velik zbog toga što dugi niz godina svi koji su se željeli školovati za vatrogasce nisu to mogli postići na području istoka Hrvatske no napokon se i to dogodilo i odaziv je bio odličan, prošle godine nešto manji, a vidjet ćemo ove godine. Danas su krenule prijave za upis u školu pa ćemo vidjeti kakav će biti interes, ali ima dosta upita iz raznih krajeva, kaže Boris Banjanzamjenik zapovjednika JVP Osijek i voditelj Odjela Osijek Državne vatrogasne škole.

No oni koji se odluče prijaviti na umu trebaju imati da ovo zanimanje uz dobru volju zahtijeva i određene vještine.

Da bi se čovjek uopće bavio vatrogastvom kao profesionalnim pozivom on mora zadovoljiti prije svega tjelesne norme. Dakle mora biti fizički predisponiran, sposoban, a isto tako prolaze se i određena psihologijska testiranja koja su bitna za određivanje tko se može bavit ovim teškim i stresnim poslom jer znamo svi da u vatrogastvu sve ljudi sreću i s velikim pritiscima i sa ružnim scenama koje nisu prisutne u svakodnevnom životu, kaže Banjan.

Neki od kriterija za upis ove škole su i ti da polaznici moraju biti stariji od 18 godina te imati najmanje završeno srednjoškolsko obrazovanje. A sve njih kroz 13 različitih predmeta očekuje zanimljiv spoj teorije i prakse koji će im prenositi razni stručnjaci.

- Sve ovo što vidite od tehnike, opreme i sredstava za gašenje bit će na raspolaganju tim mladim ljudma, polaznicima škole. Imat će na raspolaganju najbolje instruktore, naše najbolje vatrogasce, iskusne ljude. Dobivat će najkvalitetnije informacije s pravog mjesta, a imamo i jedna broj predavača koji su vezani za zaštitu od požara i vatrogastvo, a koji su tehničkih struka, inženjeri i koji su izvan vatrogasne postrojbe. Moram reći da završeni vatrogasci koji završe ovu školu praktički nemamo nezaposlenih, dodaje Banjan.

Ono što ih veseli, dodaje, je veliki interes za vatrogastvom kod nježnijeg spola.

- Ja sam 30 i više godina u profesionalnom vatrogastvu i imam sreću da sam upoznao neke žene i da radim s njima koje su potpuno ravnopravne nama muškarcima čak i u nekim situacijama bolje reagiraju sukladno nekim svojim ženskim osobinama. Mogu reći da smo jako zadovoljni da su to odlični vatrogasci, znači imamo ih nekoliko sad baš u zadnjih par godina koje su se zaposlile kod nas, kaže Banjan.

Natječaj je otvoren do kraja tjedna, a sve informacije o prijavi dostupne su na stranicama Hrvatske vatrogasne zajednica i Javne vatrogasne postrojbe Osijek.