STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

DESET GODINA OD ULASKA U EU: Kroz EU projekte do novih znanja, karijera, ali i putovanja

Deset je godina prošlo od kako je Hrvatska postala članica Europske unije. Na popisu prednosti koje nam je to članstvo donijelo nalaze se EU projekti te programi čiju važnost sve više prepoznaje i lokalna zajednica. Kako ih prijaviti, koji su njihovi učinci i kakve mogućnosti nude moglo se saznati na Danu EU projekata na osječkom Ekonomskom fakultetu.

Kroz EU projekte do novih znanja, karijera, ali i putovanja
Kroz EU projekte do novih znanja, karijera, ali i putovanja

Ekonomski fakultet u Osijeku već je neko vrijeme aktivan dionik u provođenju raznih EU projekata na području Osječko-baranjske županije, ali je i jedna od vodećih regionalnih visokoobrazovnih ustanova za edukaciju o njima. A svoja su znanja kroz predavanja i panele na konferenciji pod nazivom „EFOS dan EU projekata – 10 godina zajedno“ podijelili i sa širom zajednicom.

Aktivni smo u povlačenju novaca EU projekata već dugi niz godina tako da nam je želja razmijeniti iskustvo i razbiti predrasude što znači napisati, dobiti i voditi jedan takav projekt i koji su sve benefiti koje nam oni donose. Ne samo u financijskom smislu već i umrežavanju, razmjeni iskustva s kolegama, u stvaranju kontakata za nove suradnje što je nama u visokoškolskim institucijama izuzetno, kaže prof. dr. sc. Sunčica Oberman Peterkaprodekanici za suradnju sa okruženjem, međunarodnu suradnju i projekte na EFOS-u.

Da su takvi projekti izvrsna prilika za sve navedeno, ali i korak prema novim mogućnostima pa i poslovima najbolje znaju njihovi sudionici među kojima je i Ivona Đukić koja je bila dio projekta VirtuOS.

Kao polaznica voditelja turističkog poslovanja stekli smo izuzetna iskustva koja su nam pomogla u našem poslovanju. Na predavanjima smo stekli temeljita i sveobuhvatna znanja o turističkom sektoru i sva ta znanja smo uspjeli primijeniti u ostvarivanju naših ciljeva i otvaranju naše tvrtke, kaže sudionica projekta VirtuOS Ivona Đukić.

Dok su Ivoni i njenim kolegama EU projekti bili vjetar u leđa za razvoj nove karijere, studentima omogućuju druge pogodnosti, pogotovo kada je riječ o Erasmus mobilnosti. U organizaciju ove prigodne konferencije stoga se uključila i studentska udruga ERUDIO koja još od 2016. godine mladima prenosi korisne informacije o Europskoj uniji.

Nama je cilj privući što više studenata i kroz udrugu ih učimo što je EU, koje sve mogućnosti studenti imaju od EU, što nama ona nudi. Tu je Erasmus mobilnost. Da zapravo studenti se više uključe u tu razmjenu studenata, da steknu nova znanja i vještine ne samo u Hrvatskoj nego i u drugim zemljama, kaže predsjednica studentske udruge ERUDIO Ivana Rašić.

U posljednjih deset godina EU projekti svima njima bili su od velike koristi, a kakve će još prednosti donijeti u budućnosti, ostaje tek za vidjeti.