STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

DO PRAKTIČNIH VJEŠTINA UZ IGRU I DRUŽENJE: Ljeto u Domu tehnike i ove godine donosi niz kreativnih radionica – od likovnog do robotike

Brojne kreativne radionice obilježit će i ovogodišnje Ljeto u Domu tehnike. Uz igru i druženje, učenici osnovnih škola učit će razne praktične vještine – od 3D modeliranja i robotike do kiparstva i likovnog u tehničkoj kulturi.

Ljeto u Domu tehnike i ove godine donosi niz kreativnih radionica – od likovnog do robotike
Ljeto u Domu tehnike i ove godine donosi niz kreativnih radionica – od likovnog do robotike

Niz zanimljivih radionica ponovo je oživio prostore osječkog Doma tehnike.  Prvi tjedan održava se radionica robotike na kojoj su učenici savladali izradu raznih robotskih maketa, saznali kako u to uklopiti Lego kockice, a okušali su se i u timskom radu.

Djecu su u radu bodrili iskusni mentori koji su im pomogli da kreativne ideje pretvore u djelo. Nakon što su učenici sastavili modele po uputama, čekali su ih i drugi zanimljivi  zadaci koji će ih opremiti raznim vještinama.

- Krećemo sa sastavljanjem robota borbenih pa će se djeca boriti s robotima preko tableta u areni i pobjednički tim osvojit će i nekakve nagrade. Naučit će kako roboti funkcioniraju, mehaniku robota, kako pokrenuti motore koji pokreću mehanizme, kako to sve spojiti s tabletom, isprogramirati program koji sve to upravlja, kaže Danijel Vidaković.

Osim robotike, djecu očekuje i niz drugih korisnih aktivnosti.

S obzirom da je školska godina učenicima završila, sada se stvorio neki vakuum i učenici imaju previše slobodnog vremena pa kako oni ne bi provodili vrijeme kod kuće za video igricama i televizorom mi svake godine ponudimo za vrijeme trajanja ljetnih praznika STEM tehničke radionice u kojima učenici mogu dolaziti, razvijati svoju kreativnost, finu motoriku i u tome se i dobro zabaviti. Provest ćemo 22 radionice koje su STEM tehničkog karaktera. Ovo je prvi tjedan ljeta i imamo tri radionice koje provodimo: likovna umjetnost u tehničkoj kulturi, sastavljanje i programiranje Lego modela, odnosno Lego robotiku i radionicu 3D modeliranja i printanja, kaže voditeljica Centra tehničke kulture Osijek Terezija Blekić.

Dodatno učenje u ljetnim praznicima djeci ne predstavlja nikakav problem pa su radionice već okupile veliki broj učenika, a održavat će se do 2. rujna, pet dana u tjednu od 9:00 do 12:00 sati. Već sljedeći tjedan na redu su nove: CB komunikacija i orijentacija, izrada predmeta od drveta i balze te upravljanje bespilotnim letjelicama.