STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
14°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

''USPJEŠNA KARIJERA NAKON SPORTSKE KARIJERE'': Manje od 10 posto sportaša uspije financijski osigurati svoju budućnost

Kako ostvariti uspješnu karijeru nakon sportske karijere i kako bivšim i sadašnjim sportašima pomoći u tome? O tome je bilo riječi na okruglom stolu u osječkom Gradskom vrtu u sklopu projekta „Uspješna karijera nakon sportske karijere“ u organizaciji novoosnovanog Karijernog centra za sportaše, koji djeluje pod okriljem Hrvatskog olimpijskog odbora.

Manje od 10 posto sportaša uspije financijski osigurati svoju budućnost
Manje od 10 posto sportaša uspije financijski osigurati svoju budućnost

Sportaši bi još tijekom svoje aktivne igračke karijere trebali biti upoznati s mogućnošću nastavka obrazovanja ili paralelnog zapošljavanja s obzirom na to da ih samo mali broj tijekom igračke karijere može financijski osigurati svoju budućnost, čulo se na osječkoj panel raspravi, koja je okupila brojne bivše i sadašnje sportaše i gospodarstvenike.

- Neka istraživanja pokazuju da manje od 10 posto sportaša može živjeti bez nekog dodatnog posla nakon završetka svoje karijere, tako da, ja bih rekla, velika stvar da se čovjek, odnosno sportaš pripremi na to. Prije svega sam mora shvatiti da karijera završava neminovno, prije ili kasnije, to je osim smrti jedina sigurna stvar, tako da čim se prije i bolje pripreme, tim bolje za njih, kaže voditeljica Karijernog centra za sportaše Snježana Pejčić.

A u tome pomoći im želi i društvena zajednica. Hrvatski olimpijski odbor je prije nešto manje od godinu dana osnovao Karijerni centar za sportaše, koji je pokrenuo seriju panel rasprava diljem Hrvatske o sustavu podrške u zapošljavanju sportaša na regionalnoj i lokalnoj razini, dodaje Pejčić.

Snježana Pejčić hrvatska je proslavljena streljačica i olimpijka, koja je kroz  sv- e to prošla završetkom svoje sportske karijere, kao i osječki nogometaš Marko Babić, koji je sport u suradnji s prijateljem povezao s poduzetništvom.

Mislim da smo spojili ugodno s korisnim, i odmah poslije nogometa smo se prebacili u, recimo to tako, normalni život, ali nismo otišli iz sporta, imamo akademiju, koja već 13 godina funkcionira i radi, okuplja veliki broj djece i na to smo neizmjerno ponosni, kaže vlasnik nogometne akademije Marko Babić.

Potporu projektu Olimpijskog odbora do sada je dalo nekoliko hrvatskih županija i sportskih saveza, među kojima su i Športska zajednica Osječko-baranjske županije i Zajednica sportskih udruga grada Osijeka.

- Naravno da je jako bitno da postoji upravo ovakav jedan centar da može usmjeravati sportaše, što, kako i gdje, za vrijeme karijere, ali i nakon karijere. Jako je bitno da sportaši ostanu u sustavima, da daju svoj opus, i moram reći da upravo kroz ovakve Karijerne centre, kroz podršku HOO-a, puno je lakše izaći na tržište kasnije i snaći se i poslije sportske karijere, rekao je direktor Športskih objekata Osijek Robert Seligman.

Bitna je stvar, i ovdje ćemo istaknuti, ljude koji zapošljavaju te sportaše. Znači, bitno je senzibilizirati gospodarstvo, poduzetnike, društvo na te vrhunske sportaše, i da nakon njihove karijere stvaramo uvjete kako bi iskoristili ponovno te potencijale koje su oni vidjeli naučili u svijetu i primijenili ih na našem području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, kaže Dubravko Ižaković, glavni tajnik Športske zajednice OBŽ.

Sportaši se tijekom svoje karijere nauče disciplini i kolektivnom radu te bi kao takvi trebali biti u prednosti kod uključivanja u bilo kakav radni proces, čulo se, među ostalim, u panel raspravi.