STV Live
Četvrtak, 18. kolovoz 2022.
33°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Hrvatska

DALI SVE OD SEBE DA POMOGNU DRUGIMA: Medalje i zahvalnice za 25 pripadnika JVP-a Grada Osijeka

Prizori razornih potresa u Zagrebu i Petrinji 2020. godine dočekali su pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka. Nekolicina hrabrih vatrogasaca u tom periodu dala je sve od sebe da bi pomogla drugima, a za njihove zasluge svečano su im uručene Zahvalnice i pripadajuće medalje.

Medalje i zahvalnice za 25 pripadnika JVP-a Grada Osijeka
Medalje i zahvalnice za 25 pripadnika JVP-a Grada Osijeka

 

Zahvalnice i medalje dodijeljene su dvadesetpetorici pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka za njihovu pomoć potresom pogođenoj Petrinji i Zagrebu. Za mnoge od njih bila je to jedna od najtežih akcija s kojom su se do tada susreli, a u razrušenim područjima dočekali su ih neviđeni prizori.

- Krovovi razrušeni, sve u mraku, bez struje, ljudi na ulicama, lutaju, ne znaju ni sami gdje će, tlo podrhtava u svakom trenutku. Jednostavno, taj osjećaj možemo usporedit s jednim ratnim i mislim čak da je gori nego što je bilo za vrijeme rata, kaže Drago Pranjić iz JVP Grada Osijeka.

 

 

Iz postrojbe napominju kako su njihovi članovi za situacije tih razmjera obučeni po europskim standardima te su spremno čekali zapovijed glavnog vatrogasnog zapovjednika. 9000 sati provedeno je u akciji spašavanja.

 

- Moram istaknuti da su toga 29.12. kada se potres dogodio već u 17 sati naši djelatnici bili upućeni na samo mjesto događaja. Cijelu noć nakon putovanja oni su odmah bili na terenu i prihvatili su takvu vrstu intervencije i moram naglasiti da slijedom svih ovih proteklih godina, govorimo o desetcima godina, vježbali smo takve stvari i u tom trenutku se zapravo dogodio pravi potres gdje smo morali angažirati to naše znanje koje smo na svim tim vježbama i edukacijama upravo prihvatili, kaže zapovjednik JVP-a Grada Osijeka Zoran Pakšec.

 

Grad Osijek za vatrogastvo izdvaja oko 2 milijuna kuna, a istaknuto je kako se planiraju i reforme koje bi trebale dovesti do učinkovitijeg iskorištavanja sredstava i poboljšanja stanja JVP-a.

- Prvenstveno mislim tu na vozila i opremu, dakle ono što je nekako primarni alat da bi mogli što kvalitetnije djelovati. A vidjeli smo, nažalost , ali i u nedavnim situacijama i nekoliko požara na području grada Osijeka da su izuzetno spremni i da su reagirali u najkraćem mogućem roku i zapravo spriječili i ljudske žrtve i veću materijalnu štetu, kaže zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

 

 

Uz intervencije na lokalnoj razini, postrojba je spremna i za protupožarnu sezonu. Sedam grupa po šest djelatnika za nekoliko dana zaputit će se u jadranska područja koja su u najvećem riziku od požara.