STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Vukovarsko-srijemska

NAJVEĆI RATNI ZLOČIN NA PODRUČJU REPUBLIKE HRVATSKE: Mimohodom do Ovčare odana počast svim stradalim braniteljima i nedužnim žrtvama

Na današnji dan prije 31 godinu na Ovčari se dogodio najveći ratni zločin na području Republike Hrvatske. Tog dana JNA i domaći Srbi mučki su ubili brojne, nedužne civile, branitelje i medicinsko osoblje iz vukovarske bolnice. A imena nestalih i ubijenih i danas su bila na usnama ljudi u tradicionalnom mimohodu od Memorijalnog groblja do Ovčare.

Mimohodom do Ovčare odana počast svim stradalim braniteljima i nedužnim žrtvama
Mimohodom do Ovčare odana počast svim stradalim braniteljima i nedužnim žrtvama

Nakon programa i molitve za sve stradale u Domovinskom ratu sa vukovarskog Memorijalnog groblja krenuo je mimohod. 

Mimohodom „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ mnogi su željeli odati počast svima koji su svoje živote dali za domovinu.

U mimohodu sudionici pristigli iz cijele Hrvatske i inozemstva.

A u mimohodu i dosta mladih, a posebno djece. Nekima je ovo prvi dolazak, a neki se vraćaju iz godine u godinu.

Svoju je domovinu branio i Boris Rapčak kojemu se od 30. rujna 1991. gubi svaki trag. Njegova kći Sandra i ove, kao i svake godine među djecom je nestalih i poginulih  branitelja koja predvode ovaj mimohod.

- Razgovarala sam sa našim doratnim susjedima, Srbima kojima se sudilo za ratni zločin u Sotinu. Na sudu u Beogradu smo razgovarali. Potvrđeno mi je da je otac ubijen i da su ga ubili Srbi iz Negoslavaca. Razgovarala sam također s gospođom koja je bila u tom trenutku kada su odvodili mog oca. Rekla mi je da su njega i još jednog čovjeka izveli iz kuće pretukli i na njih odjenuli uniforme JNA i odveli. I to je sve što imamo od informacija, no nedostaje ona ključna - gdje su njegovi posmrtni ostaci, kaže Sandra Rapčak Škomrlj, predsjednica UDPNHBDR-a.

Jer mnogi još uvijek tragaju za posljednjim počivalištem svojih najmilijih.

Za 1821 osobom nestalom u Domovinskom ratu još se uvijek traga, ističu u Udruzi djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, od toga 383 iz Vukovara.

- Ono što bi naglasila je da  stalno šaljemo apel prema institucijama i svima koji imaju potrebne alate u svojim rukama da budu još žešći u pregovorima s Republikom Srbijom. Mi kao obitelji Sotina smo vodili sudski postupak pred sudom u Beogradu i dobili smo presude za ratni zločin počinjen. I mogu reći da posljednje dvije godine udruga zajedno s obiteljima ubijenih na Ovčari vodi sudske procese i 10-tak obitelji je dobilo isplaćenu ratnu odštetu od Republike Srbije, kaže predsjednica UDPNHBDR-a Sandra Rapčak Škomrlj.

A mnogi još uvijek čekaju. Po dolasku na Ovčaru položeni su vijenci podno spomen –obilježja i održan je prigodni program „Ovčara – vječna rana“ te svečana sveta misa u crkvi Sv. Filipa i Jakova čime je službeno završeno obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.