STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
35°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

''MJESTO OD POVIJESNOG I KULTURNOG ZNAČAJA'': Mostovci protiv rušenja Ljetnikovca Speiser

Prije tjedan dana u Čepinu je počelo rušenje povijesnog Ljetnikovca Špajzer, a kojeg je početkom prošlog stoljeća izgradio osnivač čepinske uljare Ferdinand Speiser. Rušenje su danas osudili Mostovci.

Mostovci protiv rušenja Ljetnikovca Speiser
Mostovci protiv rušenja Ljetnikovca Speiser

U stranci Most ističu kako je Ljetnikovac Speiser smješten u zapuštenom, ali lijepom parku na ulazu u Čepin s obilaznice mjesto od povijesnog i kulturnog značaja za sve stanovnike Čepina. Za sve, dodaju osim za čelnike općine i velike poduzetnike.

- Naime zgrada iza nas, Ljetnikovac Speiser samo je na papiru zaštićeno kulturno dobro. U prostornom planu općine Čepin još 2022. godine Ljetnikovac Speiser se vodio kao profano kulturno dobro pod preventivnom zaštitom. Kontaktirali smo konzervatorski odjel Osijek i saznali da Ljetnikovac Speiser više nije zaštićen. Kao što vidite u fazi je rušenja, kaže županijski vijećnik Mosta Josip Skočibušić.

U Mostu smatraju kako je Ljetnikovac zbog svoje povijesne i kulturne vrijednosti trebao biti zaštićen kao kulturno dobro. Njegov ga je sadašnji vlasnik kroz privatizaciju IPK Bara stekao zajedno s parkom, te se očito ne brine previše za čepinsku povijesnu baštinu, upozorili su.

No, premda je u pozivu za ovu konferenciju Mosta bilo napisano i kako će zbog svega biti organizirani prosvjedi o njima nije bilo ni riječi.