STV Live
Nedjelja, 19. svibanj 2024.
21°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

OD SUBOTE NOVI ZAKON: Na električnom romobilu samo jedna osoba, obvezna kaciga, kazna 300 kuna

Od subote na snazi je novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Najveće izmjene su kod električnih romobila i sličnih vozila koja su sada u kategoriji osobnih prijevoznih sredstava. Za njih je sada obvezna kaciga, a propisane su i kazne.

Na električnom romobilu samo jedna osoba, obvezna kaciga, kazna 300 kuna
STV04659_01 [00_00_04_03]

Električni romobili, ali i druga vozila poput monocikla ili "segwaya", novim Zakonom koji stupa na snagu definirani su kao osobna prijevozna sredstva.

Čija najveća snaga ne prelazi 0,6 kW ako su pokretani strujom, odnosno 25 kubičnih centimetara obujam ako su motorni, a čija je najveća brzina 25 kilometara na sat. Za upotrebu tih prijevoznih sredstava, vozači će na glavi morati imati kacigu, što je također novim Zakonom propisanom, kaže policijski službenik u službi Prometne policije Osijek Dubravko Holeš.

U uvjetima smanjene vidljivosti vozači nove kategorije osobnih prijevoznih sredstava, vozači će morati nositi reflektirajuće prsluke, a na vozilima također treba biti upaljeno prednje bijelo i stražnje crveno svijetlo.

Oni se izričito mogu kretati samo po biciklističkim stazama. U slučaju da ne postoje takve staze, mogu se kretati nogostupom ili drugim površinama poput gradskih trgova, ali moraju prilagoditi brzinu i uvjete vožnje uvjetima kretanja pješaka. Također bih napomenuo, kao što upravo možemo vidjeti, na tim vozilima smije biti samo jedna osoba koja njime i upravlja, a ne kao što smo sada mogli vidjeti, dvije osobe, kaže Holeš.

Kazna za nepoštivanje novih pravila vezanih uz novu kategoriju vozila je 300 kuna, bilo da se radi o nedozvoljenom broju osoba na vozilu ili nenošenju kacige. Zabranjene su i slušalice, a koje neće smjeti nositi ni biciklisti. Kazna je i za takav prekršaj 300 kuna. Također, kazna za neprilagođenu brzinu podiže se sa 500 na tisuću kuna.

Nisu to sve novosti u novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Novi pojmovi koji se uvode u Zakon su jahač, automatizirano vozilo i pomoćno pješačko sredstvo, ističe Holeš.

A, u što bi spadale role, obični romobili, skateboardovi, klizaljke, sanjke i slično.

Uvodi se i obveza svim liječnicima o upozoravanja vozača o potencijalnoj privremenoj nesposobnosti. Takva zabrana ne može biti duža od šest mjeseci, a liječnici su u obavezi upozorenje evidentirati i u medicinskoj dokumentaciji.

Kako će to sve izgledati u praksi još je upitno, jer kritike su već tu, kako od liječnika na upravo spomenutu obvezu, a pitanje je primjerice i kako će izgledati iznajmljivanje električnih romobila ili bicikala, odnosno hoće li pružatelji usluga uz vozila postaviti i kacige, ili se očekuje da svatko nosi svoje.