STV Live
Nedjelja, 21. srpanj 2024.
20°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Sport

U ZNAKU VELIKOG JUBILEJA: Na Miholjsku regatu ove subote u Osijeku dolazi „krema“ hrvatskog veslanja

Osječki Veslački klub Iktus u subotu organizira tradicionalnu Miholjsku regatu. Najvljen je dolazak 9 ekipa iz Hrvatske i inozemstva, a nastupit će i veliki broj najmlađih članova kluba. Posebna atrakcija bit će Iktus Challenge, revijalna utrka nekih od najboljih svjetskih veslača i sportaša.

Na Miholjsku regatu ove subote u Osijeku dolazi „krema“ hrvatskog veslanja
Na Miholjsku regatu ove subote u Osijeku dolazi „krema“ hrvatskog veslanja

Već godinama na kraju veslačke sezone osječki Iktus domaćin je Miholjske regate, a ove godine ona će biti u znaku velikih jubileja – 130 godina organiziranog veslanja u Osijeku i 50 godina Iktusa.

- Veslački klub Iktus osnovan je 1972. godine i kroz svoju 50-togodišnju dugu tradiciju apsolutno je postao jedan sinonim za akademski, sportski i europski Osijek, kakav on danas jeste. Tom prigodom mi ovaj vikend, 8.10. , održavamo Miholjsku regatu i Iktus Challenge kao revijalnu utrku, kaže predsjednik VK Iktus Boris Popadić.

Najmlađi članovi kluba imat će priliku pokazati svoja znanja i veslačke vještine, a uz njih nastupit će i veslački timovi iz Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Imat ćemo preko stotinjak natjecateljica i natjecatelja u 12 utrka, tako da možemo, uz roditelje, koji će sigurno uživati u ovim utrkama, vidjeti svoje potomke kako uživo rade na vodi, dobre utrke i zaveslaje, koji će na kraju krajeva biti podloga za sve ono što će nas čekati u sljedećim godinama. Znači, to su sve djeca od 15 do 17 godina., kaže glavni trener VK Iktus Krešimir Ižaković.

Kao posebna atrakcija najavljena je i revijalna utrka nekih od ponajboljih svjetskih veslača – Valetna Sinkovića, Damira Martina, Davida Šaina, Patrika Lončarića, Ivana Pitona i Ivana Ante Grgića. Bit će to i prilika za promociju Fair-playa, projekta Veslaonica i zdravog načina života, a sve uz potporu grada i županije.

- Znamo koliko je Veslački klub Iktus imao i olimpijaca i osvajača medalja na međunarodnim i domaćim natjecanjima i taj klub ima veliki značaj za sport OBŽ. Županija je bila partner i suorganizator mnogih događanja u povijesti, tako će biti i nadalje, a posebnost ovoga Challengea i Miholjske regate je što smo upotpunili, što je interes Županije i grada Osijeka, školski kros OBŽ za 2022/23., kaže glavni tajnik Športske zajednice OBŽ Dubravko Ižaković.

Sretan sam što mogu biti dio, odnosno, mi kao Zajednica i Grad, ove jedne prekrasne priredbe i dva prekrasna jubileja – 130 godina organiziranog veslanja i 50 godina Iktusa. Lijepo je što možemo ugostiti samu kremu hrvatskog veslanja. Sretan sam što imamo to u našem gradu i pozvao bih što veći broj gledatelja da dođu i poprate to, kaže glavni tajnik Zajednice športskih udruga grada Osijeka Andrej Beck.

Natjecateljski dio programa počinje u subotu u 12 i 30, dok je revijalna utrka u 16:45.