STV Live
Nedjelja, 21. srpanj 2024.
20°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Crna kronika

NASTAVLJENO SUĐENJE: Na suđenju V. Mediću svjedočio Tomislav Josić: ''nakon premlaćivanja trajno sam izgubio osjet u tabanima''

Svjedočenjem još trojice hrvatskih branitelja među kojima je bio i Tomislav Josić na Županijskom sudu u Osijeku nastavljeno je suđenje Vojislavu Mediću optuženom za ratni zločin nad zatočenicima srpskih logora. Josić i svjedok Zlatan Bašić posvjedočili su kako ih je Medić osobno tukao, dok je treći svjedok Željko Gjumić među ostalim ustvrdio i kako je optuženik bio taj koji je odlučio tko će u logoru biti premlaćivan, a tko ne.

Na suđenju V. Mediću svjedočio Tomislav Josić: ''nakon premlaćivanja trajno sam izgubio osjet u tabanima''
Na suđenju V. Mediću svjedočio Tomislav Josić: ''nakon premlaćivanja trajno sam izgubio osjet u tabanima''

Ročište u suđenju optuženom za ratni zločin Vojislavu Mediću koji je prije godinu dana uhićen na graničnom prijelazu Tovarnik  započelo je svjedočenjem branitelja i logoraša Željka Gjumića. Opisao je maltretiranja u logoru u Stajićevu, te brutalna premlaćivanja koja je doživio u logoru u Sremskoj Mitrovici, a iako nije optužio Medića da ga je on osobno tukao, potvrdio je da je provodio ispitivanja u logoru, ali je kazao i kako mu je Medić prijetio strijeljanjem.

- Nakon pola sata i rekao je da imam sreće da nisam taj kojeg traže, jer je spremio vod za streljanje, i da bi bio streljan da sam taj, a kaže „mogu te i streljati“, onako, kaže svjedok Željko Gujmić.

U zaključku svjedočenja Gjumić je kazao i kako je prema njegovom mišljenju upravo Medić bio taj koji je naređivao premlaćivanja i odlučivao koga će se tući, a koga ne. Svjedok Zlatan Bašić pak ispričao je kako su logoraši u Mitrovici prepoznali Medića kao osobu koja je bila u stožeru Blage Zadre na Trpinjskoj cesti, te da mu je čak Zadro darovao pištolj. Nadalje, kazao je kako je bilo poznato da je major Medić bio glavni u tom logoru, a posvjedočio je i kako ga je šest puta ispitivao, te osobno tukao.

- Što se tiče majora Medića tukao me palicom, imao je jedan mali pendrek kožni s oprugom, imao je olovnu kuglicu ovako na kraju, onda bi me tukao po lijevoj ruci, ako ne bi bio zadovoljan s onim što sam napisao, nije po desnoj jer je trebala za pisat, znam kad me tukao da bi to bila katastrofa, onda kad ne bi više tukao po rukama onda bi me natjerao da uzmem stolicu, prebacim noge, pa bi me tukao po tabanima, kaže svjedok Zlatan Bašić.

I Bašić je opisao mučenja i premlaćivanja koja je doživio u logoru od strane drugih, te je kazao kako od posljedica ima trajnu 70-postotnu invalidnost. Ustvrdio je i kako je njegov suborac Božo Kelava koji je u logoru i umro također bio na ispitivanju kod Medića. No, najznačajnije je danas ipak bilo svjedočenje Tomislava Josića, a koji je ispričao kako je na prvom ispitivanju izbjegao premlaćivanja jer se predstavio kao medicinski tehničar, no kako na drugom, na kojem se pojavio Medić nije bio te sreće.

- Tu sam imao čast da me dočeka dotični gospodin s još jednim, dvojica su bili u prostoriji, ja sam opet počeo tu istu priču kako sam bio u bolnici, kako sam eto igrom slučaja nisam mogao otići do bolnice pa su me zarobili, ovo ono, međutim tu su već počeli udarci po butinama s pendrekom i u jednom trenutku je rekao, vidi ja sam bio na Trpinjskoj cesti s Blagom, znam sve i stavio je ispred mene nekakve papire od ljudi koji su bili prije mene na ispitivanju, i rekao evo ovdje je ovaj sve već rekao. Ja sam se i dalje pravio da ne znam što je taj koji je bio prije mene na ispitivanju govorio, tako da su me onda predloženo je od njega da me odvedu u podrum i da me malo vojnici podsjete na to što se događalo, kaže svjedok Tomislav Josić.

Josić je kazao i kako je nakon ovog premlaćivanja trajno izgubio osjet u tabanima. Iako ga nakon ovoga Medić više nije ispitivao kazao je kako ga je itekako dobro zapamtio, a opisao je i kako je sudjelovao na prepoznavanju u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj nakon medićeva uhićenja.

Ja i na ulici da sam ga sreo prepoznao bih ga. Znači neke stvari ti ostanu urezane, znači ja kažem, imao sam taj oblik lica, frizuru, i oči su mi ostale znači zauvijek usječene u moje sjećanje, tako da mi je čim sam pogledao, ja sam odmah rekao da je to on, nisam uopće se dvojio ni jedne sekunde, dodaje Josić.

Josić je svjedočio i kako je prije oko pet godina prepoznao optuženika u dokumentarnom filmu o Antonu Kikašu u kojem je Medić govorio u svojstvu istražitelja srpskog Vojnog suda. Na pitanje odvjetnika optuženog je li to prijavio istražiteljima Josić je odgovorio kako je o ovom slučaju već davao iskaz dvadeset puta te nije očekivao da će išta promijeniti ako prijavi da je svog mučitelja vidio u srpskom filmu. Odvjetnik Vojislava Medića, Tomislav Filaković koji je u više navrata branio Srbe optužene za ratne zločine i ovoga je puta tvrdio kako njegov branjenik nije isti Medić o kojemu govore svjedoci. Pozvao se na dokaze prema kojima je optuženik u to vrijeme '91. i '92. bio istražni sudac Vojnog suda u Beogradu i da zbog količine posla nije mogao biti i u logorima. Na ovo je reagirao svjedok Josić.

Tko god je ispitivao u logoru, ili je bio vojno lice ili je bio pripadnik nekakve službe, da li je to Služba državne bezbednosti, da li je KOS, oni će nabavit papire kakve god hoćete, da su bili, ne znam ni ja gdje. Kao što bi i ja sam napravio da mene uhite u Srbiji, i ja bi se sigurno vadio i pokušavao nabaviti bilo kakve papire, međutim kažem, iz tih službi, oni vam mogu donijeti papire kakve god želite, kaže Josić.

Na današnjem ročištu ispitan je i još jedan svjedok, no sudac Mirko Ljubičić zbog zaštite svjedoka isključio je javnost s ovog dijela suđenja. Ono će se nakon ljetne stanke nastaviti početkom rujna.