STV Live
Subota, 02. srpanj 2022.
24°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Hrvatska

DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE: Na tekovinama antifašizma počiva i moderna Hrvatska

U Hrvatskoj se obilježava Dan antifašističke borbe u spomen na Prvi sisački partizanski odred, koji je osnovan na današnji dan prije 81 godinu. Bila je to prva antifašistička postrojba u tadašnjoj Europi. Dan antifašističke borbe državni je praznik u Hrvatskoj, koji je tradicionalno obilježen i u Osijeku.

Prošle su duge godine, ali sjećanje na 22. lipnja 1941. godine i dalje živi.

U spomen na osnutak prvog partizanskog odreda u šumi Brezovica i žrtvu u borbi protiv fašizma u osječkom perivoju Kralja Tomislava, na mjestu gdje se nekada nalazio spomenik stradalim osječkim partizanima, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Osijek i ove je godine organizirala polaganje vijenaca.

Vijence su položila izaslanstva Osječko-baranjske županije i grada Osijeka, Udruženja antifašističkih boraca i antifašista, Vijeća srpske nacionalne manjine, Židovske općine Osijek i drugih. Poruka je, kažu, jasna – povijest se ne smije zaboraviti.

Središnja svečanost u povodu Dana antifašističke borbe tradicionalno je održana u Spomen-parku Brezovici pokraj Siska, u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.