STV Live
Subota, 02. srpanj 2022.
23°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

POKAZALI SVOJE TRKAČKE SPOSOBNOSTI: Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama obilježen simboličnom utrkom

Od 2017. godine, 16. svibnja obilježava se Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama. Svake godine, kroz aktivnosti, ovi posebni ljudi zajednici pokazuju kako i oni zaslužuju biti ravnopravni članovi iste. A ove godine u Osijeku pokazali su svoje trkačke sposobnosti.

Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama obilježen simboličnom utrkom
Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama obilježen simboličnom utrkom

Da su trud i želja dovoljni za ostvarenje ciljeva, pokazalo je 20 korisnika Društva za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Osijek, i baš na njihov dan otrčali su simboličnu utrku na promenadi.

Iako je udaljenost bila mala, od Picassa do pješačkog mosta, za njih je ovo veliki uspjeh. A podršku su im pružili članovi atletskog kluba Žito.

Za studente socijalnog rada, volontiranje s ovom korisničkom skupinom od velikog je značaja.

- Ponekad radimo kreativne radionice, nekada plešemo, nekada pjevamo, nekada imamo keramičke radionice, nekada pak tjelesne. Zaista, aktivnosti su brojne, kaže volonterka Lara Rašić.

- Zna se da je prije svega integracija osnovni proces i put ostvarivanja onih osnovnih ljudskih prava svih nas, svatko se osjeća bolje kada je prihvaćen u društvu, svatko se osjeća dobro kada mu netko čestita, kada ga netko pohvali, kada s njime sudjeluje u nečemu, kaže voditeljica Društva OTI Osijek Svetlana Marinković.

Svi zajedno odnijeli su veliku pobjedu i dodijeljene su im medalje koje su na njihova lica izmamile osmijeh vrijedan zlata. Kroz aktivnosti se, još od 2017. godine, obilježava Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama, a sve s ciljem kako bi i oni postali vidljivi u društvu, kako bi se javnost senzibilizirala i kako bi se razvila empatija prema njima.