STV Live
Ponedjeljak, 22. srpanj 2024.
20°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Čita mi se

GISKO: Najčitatelj Darko Mick u godinu dana pročitao 170 knjiga

Uz knjige možemo postati tko god poželimo, putovati a da se ne pomaknemo, zahvaljujući njima učimo i razvijamo se, a istovremeno hranimo dušu. A tko ih je najviše pročitao u 2023. doznali smo u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek koja je proglasila svog Najčitatelja u kategoriji odraslih.

Najčitatelj Darko Mick u godinu dana pročitao 170 knjiga
Najčitatelj Darko Mick u godinu dana pročitao 170 knjiga

Čak 170 knjiga posudio je i pročitao Osječanin Darko Mick prošle godine. Tako je zaradio titulu Najčitatelja Posudbenog odjela za odrasle. Ovaj raspoloženi umirovljenik nam otkriva kako čita sve.

Čitam stripove, čitam naše domaće Brešana, Smoju, čitam strane Murakamija, Browna, Orwella. Volim čitati, čitam od malih nogu od 6 godina, počeo sam sa stripovima i onda polako knjiga. Prva knjiga, gdje je sad kazalište u Donjem gradu tamo je bila knjižnica mala, i prva knjiga koju sam posudio bio je Tarzan i taj čarobni svijet me osvojio do dana današnjeg, kaže najčitatelj Posudbenog odjela za odrasle GISKO u 2023. godni Darko Mick.

Toliko da se nekim naslovima iznova vraća.

Često me ovdje upozore ovo ste već imali, ma nema veze ja volim ponavljati, ja volim čitati, meni je svejedno samo da se čita, uživam u tome. To mi donosi mir i užitak, ljubav prema tome je velika, kaže Mick.

A užitak mu, kako kaže, predstavlja i sam dolazak u Gradsku i sveučilišnu knjižnicu Osijek gdje ga uvijek ljubazno dočekaju te se ovdje osjeća posebno dobro. Ovom prigodom dočekale su ga i nagrade – knjige, plaketa na zidu Najčitatelja te besplatno jednogodišnje članstvo u knjižnici koje mu je uručila naša glavna urednica Antonija Tomasović.

Mislim da u ovo današnje vrijeme koliko god mi pričali kako ipak čitamo, da puno manje čitamo pogotovo kad su mlađi u pitanju i ovakve nagrade mislim da su svima poticaj čitati što više. I vjerujem da ove lijepe nagrade i ova prekrasna zgrada u Osijeku koja je meni posebno draga i zbog toga što jedino ovdje možete biti tko god hoćete i gdje god hoćete zahvaljujući prekrasnim knjigama i da će oni koji trebaju odlučivati o tome što prije jer slušamo o tome već nekih 20, 30 godina, da knjižnica konačno dobije primjeren prostor, da im se ta velika želja ostvari jer su uistinu to zaslužili, kaže glavna urednica Televizije Slavonije i Baranje Antonija Tomasović.

GISKO inače Najčitatelje prati i proglašava od 2010. godine, a to će nastaviti činiti i ubuduće.

To je zapravo jedna sjajna i akcija i manifestacija kojom se potiče ljude da što više dolaze u knjižnicu, da čitaju i shvate koliko je bogatstvo zapravo knjiga. Bez obzira što danas imamo mogućnost i preko tableta, preko računala i svih tih suvremenih medija, ali kad nestane struje knjige nema. Dakle knjiga u papirnom obliku je zapravo nešto što je vječno i što je trajno, kaže voditelj Posudbenog odjela za odrasle GISKO Siniša Petković.

A njih u svim žanrovima, stare, nove, za djecu i odrasle možemo pronaći na policama osječke knjižnice gdje su nam dostupne svakoga dana u svako doba godine.