STV Live
Ponedjeljak, 05. prosinac 2022.
10°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

REVIJALNA VOŽNJA: Najljepša svatovska zaprega u Ernestinovu stigla iz Ivanovaca Đakovačkih

Svatovske zaprege sinoć su u revijalnoj vožnji prošle Ernestinovom. Jahači iz slavonskoga kraja pokazali su svoje umijeće, ne samo u vožnji već i opremanju zaprega.

Najljepša svatovska zaprega u Ernestinovu stigla iz Ivanovaca Đakovačkih
Svatovske zaprege sinoć su u revijalnoj vožnji prošle Ernestinovom

Bogato ukrašene svatovske zaprege kakve se nekada u slavonskom kraju moglo puno češće susresti, mogle su se vidjeti u Ernestinovu u sklopu pretposljednjeg dana 49. Kiparske kolonije. Bila je to 12. smotra, prva nakon dvije pandemijske godine. I to je bio motiv više za doći i pogledati kako izbliza izgledaju domaća tradicija i običaji.

- Zaista, možemo reći da je bilo lijepo, uvijek je lijepo vidjeti tu našu bogatu i raznovrsnu kako i baštinu tako i povijest. Zahvalni smo svim sudionicima koji su našim mještanima i posjetiteljima pokazali čime se bave i kako baštine konjogojstvo, kaže Marijana Junušić, načelnica Općine Ernestinovo.

Ukupno je na 12. smotri svatovskih zaprega i revijalnoj vožnji do Parka skulptura bilo petnaest jahača i šest svatovskih zaprega. Kako je to ipak slavonski običaj, tako su i jahači iz slavonskih gradova i općina.

- Orahovica, Donji Miholjac, Valpovština, Đakovština, i evo tu ovaj naš okolni dio, kaže Junušić.

A, iz đakovačkog kraja, odnosno Ivanovaca stigla je i najljepša zaprega koju je vozio Nenad Đukić. Među sudionicima i dobar udio mladih što momaka, a što djevojaka. Smotru je organizirao Konjički klub Slavonija i Baranja Ernestinovo. Osnovani su 2007. godine, s ciljem očuvanja, promicanja i razvijanja kulturne i tradicijske baštine konjogojaca s područja Slavonije i Baranje. Klub je registriran kao Udruga i okuplja članove iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske, odnosno s prostora osam općina: Ernestinovo, Antunovac, Čepin, Vladislavci, Šodolovci, Vuka, Semeljci i Trpinja.