STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Sport

DODIJELJENE NAGRADE: Najperspektivnijim mladim vukovarskim sportašima stipendija od 70 eura mjesečno

Grad Vukovar poznat je kao grad sporta, a pojedinci i klubovi iz godine u godine ostvaruju sve bolje rezultate na natjecanjima u brojnim disciplinama. Najuspješnijima među njima danas su dodijeljene nagrade za najsportaša grada Vukovara za 2022. godinu, a po prvi puta dodijeljena je i nagrada „Danijel Rehak“ za najuspješnije trenere.

Najperspektivnijim mladim vukovarskim sportašima stipendija od 70 eura mjesečno
Najperspektivnijim mladim vukovarskim sportašima stipendija od 70 eura mjesečno

Čak šest od četrnaest nagrada za najsportaša grada Vukovara za 2022. godinu podijeljeno je mladim, perspektivnim sportašima. Od ove godine oni su ostvarili i pravo na gradsku stipendiju u vrijednosti od 70 eura mjesečno. Među dobitnicima priznanja za najperspektivnijeg sportaša već drugu godinu za redom bio je i mladi dizač utega Nikola Todorović koji je u 2022. ostvario još bolje rezultate.

Završio sam u top četiri na kadetskom svjetskom prvenstvu u Meksiku, i bio sam prvi prvi na kupu Europske unije u Španjolskoj, kaže Nikola Todorović, Klub dizača utega "Vukovar".

Uz Nikolu najperspektivnijim sportašima proglašeni su i Petar Kovač iz Šahovskog kluba „Codeasy“ te Luka Lozančić iz Rukometnog kluba „Borovo“. Najperspektivnije sportašice grada Vukovara su Nataša Dermiček iz Kluba dizača utega, Monika Zovko iz Gimnastičkog kluba „Vukovar“, te  Klara Sabo iz Karate kluba „Vukovar 91“. Najsportašicama grada pak proglašene su Jelena Begović, te već drugu godinu za redom jedna od članica Ženskog odbojkaškog kluba „Enna“, ovoga puta Marta Lukić.

- Znači mi puno, pogotovo jer smo mi jedan kolektivni sport i kad sagledaju pojedince i kada daju nagradu zaista mnogo znači i daje ti neki vjetar u leđa, ajmo reći za dalje, kaže Marta Lukić, Ženski odbojkaški klub „Enna“ Vukovar.

Ženski odbojkaški klub „Enna“ dobio je i posebno priznanje za 60. obljetnicu djelovanja. Ovo priznanje dodijeljeno je i Damiru Barišiću, Veslačkom klubu Vukovar, Košarkaškom klubu „Borovo“ te Tonku Sabljiću, bivšem tajniku Zajednice športskih udruga Grada Vukovara.

- Izuzetno sam zadovoljan, pogotovo danas razmišljam o ovoj nagradi, i ostalim koje sam u posljednjih pola godine dobio, od Olimpijskog odbora za životno djelo i tako dalje, moj put sportski je 40 godina u sportu kao trener, djelatnik u lokalnoj zajednici, bilo je jako puno uspjeha, trnovitog puta, crnih rupa i tako dalje, ali ovo je kruna mog rada, kaže Tonko Sabljić, dobitnik posebnog priznanja za razvoj i promicanje sporta.

Što se pak tiče najuspješnijih sportaša to su Luka Čarapović iz Plivačkog kluba Vukovar i Alen Bilogrević iz Taijiquan wushu kluba Vukovar. Najuspješnijim sportskim kolektivom proglašeni su Nogometni klub „Vukovar 1991“ te Gimnastički klub „Vukovar“ za uspješne rezultate.

- Dugi niz godina NK Vukovar nije ostvarivao dovoljno dobre rezultate da bi se uopće mogao kandidirati, ali nakon prošlogodišnje jako dobre godine gdje smo uspjeli ostvariti prvo mjesto u 3. HNL Istok i gdje smo kroz kvalifikacije izborili plasman u 1. Nogometnu ligu mi smo se kandidirali na ovu jako vrijednu nagradu, kaže sportski direktor NK Vukovar 1991. Dražen Pernar.

- Možemo reći da je ovo priznanje zaista našem klubu jako puno znači iz razloga što su u prošloj godini postignuti rezultati koji su najbolji od osnivanja našeg kluba u 16 godina djelovanja, sve naše ekipe koje imamo u svim programima od slobodnog, obaveznog i osnovnog program ove godine su bile na postoljima, kaže Bosiljka Stojčićglavna trenerica Gimnastičkog kluba „Vukovar“.

Od ove godine po prvi puta dodijeljena je i nagrada za najuspješnije trenere koja je ime dobila po preminulom vukovarskom sportskom djelatniku i treneru, ali i predsjedniku Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijelu Rehaku. Prvi dobitnici ove nagrade bili su Željko Troha iz Vaterpolo kluba Vukovar i Milan Kordić iz vukovarskog Kluba dizača utega.

- Ja sam u sportu već 57 godina. Bio sam trener  predratnog kluba koji je bio ekipni prvak bivše države. U ovom novoosnovanom klubu postižu vrijedne rezultate naši mladi natjecatelji i brane boje Republike Hrvatske na europskim i svjetskim prvenstvima, tako da uloženi trud se isplatio, kaže Milan Kordić, Klub dizača utega "Vukovar".

Prigodom dodjele priznanja najsportašima i sportskim kolektivima gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istaknuo je kako grad ulaže značajne iznose u razvoj sportske infrastrukture, ali i izravno u sport. U ovoj godini tako je za razvoj sporta izdvojeno gotovo 9 milijuna kuna.

8,6 milijuna kuna koje izdvajamo iz gradskog proračuna su jamac ostvarenja i daljnjeg napretka kvalitete u gradu Vukovaru po pitanju sporta, jedna tako ulaganja u sportsku infrastrukturu je nešto što već godina činimo, što je naš i put, i što se na kraju krajeva i vidi po raznovrsnoj i bogatoj infrastrukturi kojom vukovarski sport raspolaže, kaže gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Uz stipendije za najperspektivnije sportaše i sportašice u iznosu od 840 eura godišnje, grad je tako osigurao i sportsku opremu u vrijednosti od 400 eura za dobitnike priznanja za najuspješnije sportaše i sportašice, kao i za sportske kolektive.