STV Live
Subota, 02. srpanj 2022.
23°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Kazalište

PREMIJERA OPERE ''SAMSON I DALILA'': Nakon dvije godine poznata biblijska priča na osječkoj pozornici u punom sjaju

Jedna od najpoznatijih biblijskih priča nakon dvije godine ugledat će svjetla pozornice HNK u Osijeku. Riječ je o romantičnoj Saint-Saëns operi „Samson i Dalila“ koju je osječkoj publici prilagodio Robert Bošković.

Nakon dvije godine poznata biblijska priča na osječkoj pozornici u punom sjaju
Nakon dvije godine poznata biblijska priča na osječkoj pozornici u punom sjaju

Operni biser „Samson i Dalila“ koji je prvotno zamišljen kao oratorij napokon će se naći na pozornici osječkog HNK. Poznata je to priča o dobrohotnoj snazi muškarca koji štiti svoj narod i lukavoj ljepoti žene koja mu želi nauditi no u osječkoj izvedbi zadobit će novo ruho. Operom će ravnati maestro Filip Pavišić dok režiju potpisuje cijenjeni Robert Bošković.

- Mi pratimo priču nakon dosta godina što su se oni razdvojili i ponovno sastali i tu ima još jedna moja režijska priča gdje sam stavio kćer od Dalile koja kasnije pomaže Samsonu da izađe iz zatvora i onda se ustvari ispostavi da je to kćer od Samsona i Dalile, kaže redatelj Robert Bošković.

Posebnost ove opere nije samo u novim dramskim elementima, već i u pripremi na kojoj se, napominju, naporno i dugo radilo.

- Evo ja se volim šaliti da je ovo biblijska priča i priprema je biblijskih razmjera, a vidjet ćete i zašto. I sada kad gledam ovu knjižicu stvarno je priprema biblijskih razmjera, ali isplatilo se. Tu su sudjelovali i studenti, i učenici, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna iz Osijeka kojima bismo se isto htjeli zahvaliti na pomoći u izradi scenografije, maski i sada da ne otkrivam previše – dođite pogledati, kaže Jana Pogrmilović koja igra Dalilinu kćer.

Predstava je ističu, došla u najgore vrijeme pa je prva premijera 2021. godine bila koncertna, a tek sada opera će zasjati punim sjajem.

- U petak smo dočekali napokon, nakon zaustavljanja i nakon ove situacije pandemije da izlazimo skoro nakon dvije godine. Nekako smo se znali zezati da kreće trilogija „Samson i Dalila“ koliko smo se trudili i pazili. Jučer smo imali zadnju probu i nekako sam baš ponosan, moram priznati, što se tiče autorskog tima, mog i kazališta i svih radiona jer izbacili smo jednu ja mislim preljepu priču, dodaje Bošković.

Premijerna scenska izvedba održat će se 17. lipnja, a publiku na sceni očekuje prava čarolija koju će kroz tri čina stvarati solisti, zbor, orkestar i Baletni ansambl HNK u Osijeku.