STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
15°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

NAJVEĆA KOMPONENTA ''PROJEKTA OSIJEK'': Nastavljaju se radovi na izgradnji Pročišćivača otpadnih voda u Osijeku

Protekle jeseni nastavljeni su radovi na izgradnji Postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u Osijeku, koji su stali zbog insolventnosti bivšeg izvođača i neizvršenja ugovornih obveza. Posao, koji je započet još 2014. godine, ugovoren je s novim izvođačem, zagrebačkom tvrtkom ING-GRAD, a radovi bi trebali biti završeni u sljedeće dvije godine.

Nastavljaju se radovi na izgradnji Pročišćivača otpadnih voda u Osijeku
Nastavljaju se radovi na izgradnji Pročišćivača otpadnih voda u Osijeku

Čak četiri velike građevinske dizalice u punom su pogonu na nemetinskom gradilištu. Radi se i unatoč nižim zimskim temperaturama. Planiranom dinamikom nastavljaju se radovi na izgradnji pročišćivača otpadnih voda grada Osijeka u Nemetinu. Najveća je to i najznačajnija komponenta velikog, 72 i pol milijuna eura vrijednog vodnokomunalnog Projekta Osijek, kojemu je cilj poboljšanje vodoopskrbe i odvodnje na području grada Osijeka i okolnih mjesta.

Projekt je najvećim dijelom financiran iz EU fondova, a radove na izgradnji postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda obišli su predstavnici lokalne i državne vlasti.

- Jedan od najvećih projekata na području Osijeka, Vrijednost projekta 228 milijuna kuna. kao što vidimo ovdje će niknuti pravi jedan mali grad, s obzirom da će biti izgrađeno 28 samostalnoih objekata. Cilj će biti zadovoljen, a to je uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Govorimo o osjetljivom području dunavskog sliva, čime ćemo štititi našu Dravu, kaže gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Kada govorimo o financiranju iz fondova EU, a bližimo se kraju ove važne perspekitve za RH 2014.-2020., uvijek se pitamo što to konkretno znači i gdje su svi ti projekti i sva ta sredstva. Evo upravo ovakva gradilišta su primjer kako i na koji način se ta sredstva mogu upotrijebiti, i za dobrobit i samih građana, ali i za unaprjeđenje i kvalitetu onoga što javni sektor treba, a to je isporučiti svoje usluge, kaže ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Bit će to, kako je rečeno, najmodernije postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda u Hrvatskoj, a svojim će kapacitetom pokriti potrebe grada Osijeka i njegove okolice na duže vrijeme.

- Korist od ovoga projekta će imati dakle gotovo 135 tisuća stanovnika grada Osijeka i osječkog prstena, dakle, konkretno Čepina, Antunovca, Bijelog Brda, Bilja i darde, tako da svakako veliki i ogroman projekt, a sve u korist stanovnika, i grada Osijeka i stanovnika Osječko-baranjske županije, rekao je Mato Lukić, zamjenik župana osječko-baranjskog.

Cijelo gradilište proteže se na čak 16 i pol hektara i najveće je u ovome trenutku na području istočne Hrvatske.

Nositelj projekta je osječki Vodovod.

- Ono što je isto jako bitno ovdje napomenuti je i ta struktura financiranja ovoga projekta, gdje 73 posto sredstava dolazi iz EU fondova, 10 posto iz nacionalnog proračuna RH, 10 posto iz Hrvatskih voda i 7 posto iz proračuna jedinica lokalne samouprave. Ovdje to želim naglasiti, jer bez ovih ljudi iza mene, koji su to pomogli, teško da bi jedan ovakav projekat mogao ovdje zaživjeti, kaže Goran Pajnić, predsjednik Uprave Vodovod Osijek.

Puštanje u pogon postrojenja očekuje se početkom veljače 2024. godine.