STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
35°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Crna kronika

OSJEČKI ŽUPANIJSKI SUD: Nastavljeno suđenje V. Mediću: ''Ležao sam na trbuhu, a on me tukao pendrekom po leđima''

Na osječkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje Vojislavu Mediću, kojega se tereti da je kao ispitivač u logorima na području Republike Srbije u koje su odvedeni vukovarski branitelji nakon sloma obrane grada, počinio ratni zločin protiv zarobljenika. Danas je svjedočilo dvoje bivših logoraša, koji su kazali kako je Medić uz pomoć čuvara teškim fizičkim maltretiranjem iznuđivao priznanja.  

66-godišnjem Vojislavu Mediću, koji se u istražnom zatvoru nalazi gotovo punih godinu dana, nakon što je 6. lipnja na graničnom prijelazu Tovarnik uhićen, suđenje je, nakon što je počelo prošli tjedan, nastavljeno svjedočenjem dvoje bivših logoraša i vukovarskih branitelja.

Vlado Lulić i Mladen Roguljić sigurni su kako je Vojislav Medić upravo izvjesni Medić kojega se sjećaju iz logora.

On mene uputi na stolicu da ja legnem na trbuh. Meni vise ruke i noge. On se zaletio s pendrekom s jedno 20-30 metara, nonšalantno. Ja ga vidim gdje on trči prema meni. Zaleti se i punom snagom i udara me po križima tu. Ja ne mogu ništa. I tako me desetak, petnaest puta udari, kaže svjedok Vlado Lulić.

Medića se dio svjedoka sjeća i iz Vukovara 1991.

Mladen Roguljić, koji je u srpskim logorima bio 186 dana, svjedočio je kako mu je Blago Zadro rekao da je Medić dio strateške pomoći iz Zagreba.

- On je bio kod Blage Zadre u kući na sastanku. Ja sam došao tamo i njega vidio. Nije on došao jedini, njih četiri je bilo. On je bio za Vukovar, Trpinjsku cestu, Banijsku. Sve te položaje on je obilazio i pisao. Po tome ga znam. I viđao sam ga par puta u mjesnoj zajednici, kaže svjedok Mladen Roguljić.

Vukovarski branitelji tvrde kako je Medić u Vukovaru bio sve do 14. rujna, a nakon toga susreli su ga ponovno kada su došli u logore.

Dobio sam poziv da idem kod dotičnog gospodina na ispitivanje. Kada sam ušao tamo kod njega gore, prvi njegov komentar je bio: "Što ti se desilo?". Ja sam bio crn od batina, rekao sam mu da sam pao sa stepenica. On se samo nasmijao. Pita me je l' se znamo. Rekoh, znamo. Šta ću mu lagat kad sve ima, ispisao bibliju, kaže Roguljić.

Odvjetnik Vojislava Medića, Tomislav Filaković koji je branio više Srba optuženih za ratne zločine nad Hrvatima, javnosti možda najpoznatiji kao odvjetnik Dragana Vasiljkovića, umjetničkog imena Kapetan Dragan, tvrdi kako njegova stranka ne može biti taj Medić o kojemu govore svjedoci.

Naime, obrana, kaže, ima dokaze da je Vojislav Medić sve vrijeme 1991. i 1992. bio istražni sudac Vojnog suda u Beogradu i da zbog količine posla jednostavno nije mogao biti fizički na dva mjesta istovremeno.  

O tome smo dostavili preko pet stotina pisanih dokaza, s njegovim potpisom zapisnika itd. Niti u fazi istrage, niti optužnog vijeća, do danas to nitko nije pogledao. A, saslušavaju se svjedoci koji su iskazivali prije pet, deset ili više godina o nekakvom Mediću, kaže odvjetnik obrane Tomislav Filaković.

Međutim, činjenica je kako su Vojislava Medića svjedoci prepoznali.

Danas se ponovno sjećam što mi je radio, kako me je tukao. Vjerujte mi da nije ugodno. Psihički sam stabilan i jak sam, ali ponovno to proživljavati nakon toliko godina, pa kad vas njegov odvjetnik ispituje i oni kad počnu pričati te laži, normalno da se uznemirite i sve. Ali, riješit će se to, ja vjerujem, pozitivno, kaže Vlado Lulić, svjedok.

Iduće ročište je u petak, kada će svjedočiti četiri žrtve torture u srpskim logorima.