STV Live
Petak, 14. lipanj 2024.
11°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

SJEDILAČKOM NAČINU ŽIVOTA DOŠAO JE KRAJ: Ne sjedi, 5 – pokreni se! – novi projekt za zdraviji život!

Više od dvije trećine hrvatskog stanovništva ima prekomjernu tjelesnu masu, a razlog tome su prije svega slaba tjelesna aktivnost i nekvalitetna prehrana. Ali za sve postoji rješenje, pa su tako Gimnastičko društvo Osijek-Žito s partnerima Gradom Osijekom i Hrvatskim liječničkim zborom novim projektom odlučili hrvatsko stanovništvo podići iz stolica.

Ne sjedi, 5 – pokreni se! – novi projekt za zdraviji život!
Ne sjedi, 5 – pokreni se! – novi projekt za zdraviji život!

 

Sjedilačkom načinu života došao je kraj! „Ne sjedi, 5!“ projekt je kojim se želi  neaktivno stanovništvo animirati i potaknuti na zdravije životne navike kroz kvalitetniju prehranu i vježbanje.

Kroz sam projekt bit će snimljeno sedam filmova s kratkim vježbama koje svi mi ustvari raditi, kako na svojim radnim mjestima, tako i u okviru svojih domova. Sedam videa s vrlo kratki, ali jednostavnim savjetima za recepte, odnosno kuhanje jednostavnih jela koje oni mlađi, ali i mi nešto stariji možemo odraditi u svojim domovima, kaže trajnica GD Osijek-Žito Ivana Maltašić.

 

Nama kao gradu Osijeku je u interesu zdravlje naših građana. Svaka inicijativa koja potiče sve uzraste i sve generacije na aktivno bavljenje sportom i prevenciju određenih negativnih učinaka, u ovom slučaju sjedenja, mi definitivno pozdravljamo i podupiremo, kaže Andrej Beckglavni tajnik ZŠU Osijek.

U ovaj projekt, u potpunosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda i čiji je nositelj Gimnastičko društvo Osijek – Žito, svoj doprinos dati će i jedan od partnera, točnije članovi Hrvatskog liječničkog zbora.

- A to će biti kroz predavanja, kroz edukaciju od strane naših liječnika. Edukacija će biti psihološka i edukacija iz nutricionizma, kaže doc.dr.sc. Hrvoje Mihalj, HLZ podružnica Osijek.

Pretilost u Hrvatskoj uzela je maha i od nje pati više od dvije trećine hrvatskog stanovništva, a upravo ovakvi projekti mogu učiniti onaj presudni „klik“ u glavi koji će osvijestiti i naučiti brizi o vlastitom zdravlju.