STV Live
Subota, 02. srpanj 2022.
24°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

PROSVJED U OSIJEKU: ''NE'' tjednom testiranju djece: ''To je uvertira u uvođenje COVID-potvrda u škole!''

Diljem Hrvatske danas su se, pred zgradama općina i županija, okupili roditelji kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo najavljenom mjerom tjednog testiranja učenika osnovnih i srednjih škola. Tako su i u Osijeku prosvjednici plišanim igračkama simbolično rekli „NE“.

''NE'' tjednom testiranju djece: ''To je uvertira u uvođenje COVID-potvrda u škole!''
IMG_2718

 

Polaganjem plišanih igračaka s ispisanim porukama osječki prosvjednici protiv tjednog testiranja osnovnoškolske i srednjoškolske djece izrazili su svoje nezadovoljstvo najavljenom mjerom. Prosvjednici smatraju da ta mjera nema smisla te da neće imati utjecaja na zaustavljanje širenja zaraze.

- Zato što su djeca skupina koja nije ugrožena ovom bolešću. I nikada se u povijesti djecu nije podvrgavalo nekom eksperimentu, bilo testiranju, bilo cijepljenju zato da bi se zaštitilo starije, pod navodnicima zaštitilo starije, nažalost, jer to nije nikakva zaštita, kaže prosvjednica Brankica.

Stav da cjepivo ne pruža zaštitu od korona virusa prosvjednici podupiru rekordnim brojkama zaraženih, ne samo u Hrvatskoj, već i u cijelom svijetu, u kojemu je glasilo da ćemo iz pandemije izaći kada nam bude dostupna zaštita. To se nije dogodilo, kažu, isto kao što niti druge mjere nisu pomogle do sada.

- Smatramo da te mjere nemaju nikakvog smisla, apsolutno ne doprinose i ne utječu na širenje zaraze odnosno epidemije, nego samo djeci i mladeži već dvije godine uništavaju život. Stoga na ove najave, probne balone koje vladajući puštaju da vide kako će roditelji reagirati, ne pristajemo. Ne pristajemo na nikakve mjere i zaštitit ćemo hrvatsku djecu i mladež, kaže prosvjednik Ivan.

Prosvjednici, naime, smatraju kako je tjedno testiranje samo uvertira u uvođenje COVID-potvrda u škole odnosno u indirektnu prisilu na cijepljenje djece.

- Tu sam zbog svog djeteta. Moje dijete je do sada cijepljeno sa svim redovnim cjepivima, kojima je moralo biti cijepljeno. Ovo neće primiti. Dakle, ovo neće primiti pod cijenu da me se sudski goni, da idem u zatvor. I to je to. Vrlo jednostavno, priča prosvjednik Slaven.

Osječki prosvjednici izrazili su i zabrinutost za zdravlje djece koja već dvije godine odrastaju pod maskama, u izolaciji i uz on-line nastavu što dugoročno, napominju, ne može biti dobro po njihovo mentalno i tjelesno zdravlje.

- Gdje su naše pravobraniteljice za djecu, naše stručne osobe da vide kako će to utjecati na njih? Zašto se oni sada ne izjašnjavaju? Tolike brige o mladima, a vidimo da o mladima brige nema. Ovo ne vodi u dobrom smjeru. To već mnogi vide, ali ne znam zašto šute, pita prosvjednica Zdenka. 

Prema najavljenoj mjeri testiranju bi se svakoga ponedjeljka trebalo podvrgnuti oko 450 tisuća djece osnovno- i srednjoškolske dobi što će državni proračun mjesečno koštati više desetaka milijuna kuna. Više koristi bi imali kada bi se taj novac ulagao u poboljšanje zdravstvenog sustava, naglašavaju prosvjednici.