STV Live
Nedjelja, 21. srpanj 2024.
19°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Vukovarsko-srijemska

PENAVA NA KOMEMORACIJI ZA DAN DRŽAVNOSTI: ''Ne vidim Pupovca ni nekog iz SDSS-a da su ovdje s nama''

Hrvatska slavi Dan državnosti, u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. Na ovaj važan datum u hrvatskoj povijesti prisjećamo se i onih koji su nam omogućili živjeti u slobodnoj i neovisnoj državi, stradalih branitelja i civila koji više nisu s nama. Njima su počast odali i u Vukovaru.

 

Izaslanstvo Grada Vukovara povodom Dana državnosti odalo je počast svima onima koji su svoje živote utkali u oltar Domovine. Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, mjestu koje je simbol procesa ostvarenja sna o slobodnoj Hrvatskoj, položeni su vijenci i upaljene svijeće.

Čestitam Dan državnosti svim hrvatskim građanima. Današnji dan ostvarenje je višestoljetnog sna i zalaganja cjelokupnog hrvatskog naroda koje je kulminiralo s Domovinksim ratom, na čelu toga procesa bili su prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i hrvatski branitelji, ali i cjelokupan narod i svi građani koji su htjeli, sanjali slobodnu, nezavisnu, demokratsku Republiku Hrvatsku u kojoj danad živimo. Stoga slavimo ovaj dan i hvala Bogu da je tomu tako, kaže gradonačelnik Vukovara i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

Na novinarski upit, Penava je ponovno prokomentirao stav Domovinskog pokreta o mogućnosti da Milorad Pupovac postane predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Ne vidim ga danas niti bilo koga iz SDSS-a da je danas ovdje s nama i na drugim komemoracijama. Za očekivati je od nekoga tko pretendira, tko misli da je pozvan biti predsjednik Odbora za manjine i za ljudska prava da je ovdje prvi među nama, poglavito iz tog kuta iz kojeg dolazi SDSS koji je imao vrlo neslavnu ulogu upravo u početku i začetku nastanka hrvatske države, očekivali bi da su ovdje prvi, da vrlo rijetko uopće napuštaju ovakva mjesta jer nam pokazuju tim činom da su pogriješili i da su shvatili u čemu su pogriješili i da su spremni ići dalje s nama i graditi hrvatsku državu sasvim suprotno pozicijama koje su imali devedesetih, kaže Penava.

Dok je tako stav Domovinskog pokreta ima smisla i jasno je da u ovakvim okolnostima na takva rješenja bi bilo pogubno pristati, zaključio je Penava.

 

A osim odavanja počasti na Memorijalnom groblju, u crkvi svetih Filipa i Jakova služena je sveta misa za Domovinu, a nakon čega je upriličena tijelovska procesija.