STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
29°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

OTVORENO PISMO GRADONAČELNIKU IVANU RADIĆU: ''Ne(vjerodostojnost) ili potpuna promjena glazbenog ukusa gradonačelnika?''

Osječki SDP uputio je gradonačelniku Osijeka Ivanu Radiću pismo. U kojem trenutku je Osijek prestao biti „srednjoeuropski grad koji ima naglašenu europsku dimenziju, grad koji se intenzivno razvija u pravu slavonsku metropolu“?, pitaju među ostalim.

''Ne(vjerodostojnost) ili potpuna promjena glazbenog ukusa gradonačelnika?''
Vjeran Marijašević

Pismo prenosimo u cijelosti:

"Gradonačelniče Radiću,

u kojem trenutku je Osijek prestao biti „srednjoeuropski grad koji ima naglašenu europsku dimenziju, grad koji se intenzivno razvija u pravu slavonsku metropolu“?

Pitamo Vas s obzirom na kopernikanski obrat ili transformaciju koju ste prošli u samo nešto manje od godinu dana kada ste pompozno zabranili održavanje turbo-folk koncerta Duška Kuliša i gostiju u gradskom prostoru, a sada od Vas ni traga ni glasa povodom četiri rasprodana i petog najavljenog koncerta turbo-folk pjevačice Aleksandre Prijović u istom tom gradskom prostoru, odnosno dvorani Gradski vrt.

U svojem prošlogodišnjem priopćenju i objašnjenju zabrane koncerta naveli ste da „neke granice treba postaviti... s obzirom na to, identitet grada koji razvijamo i kojem stremimo, ovakva „promocija“ zasigurno nije pravi i željeni put koji podržavam.“. Molimo Vas da objasnite javnosti u kojem trenutku ste počeli podržavati ili naprosto ignorirati turbo-folk u gradskim prostorima i dvoranama? Podsjećamo Vas na Vaše vlastite riječi gdje ističete da „treba biti selektivan u odabiru sadržaja koji se nudi u javnom i gradskom prostoru“ te da „taj sadržaj treba biti usklađen s vizijom razvoja i pozicioniranja grada u bududnosti.“. Prema recentnim kulturnim i koncertnim najavama, naš srednjoeuropski grad razvija se u svetište hodočasnika turbo-folka. 

Možda, gradonačelniče, niste sami donijeli odluku o novoj kulturnoj orijentaciji Osijeka. Sumnjičavi smo zbog onoga dijela Vašeg prošlogodišnjeg očitovanja u kojem kažete kako ćete „svojem timu dati zadatak da promisle o kriterijima kojima de se u budućnosti voditi prilikom dogovora sadržaja u javnom prostoru, a koji će biti usklađen s vizijom moderne, urbane srednjoeuropske metropole koju gradimo.” Možda Vi i Vaš tim jednostavno niste usklađeni pa kada vi odete drumom, Vaše povjerenstvo ode u šumu. Možete li nam kvalitativno objasniti razliku između Duška Kuliša i Aleksandre Prijović?

Da bismo bili do kraja jasni - naše otvoreno pismo nije motivirano željom za ocjenjivanje kvalitete glazbenih izvođača koji žele nastupati u Osijeku nego Vašom (ne)vjerodostojnosti i još jednom odlukom u nizu koju ste donijeli pa se ubrzo predomislili. Dapače, vjerujemo da diskursu na razini „poreza na šund“ nije mjesto u 2024. godini.

Smatramo da je sloboda izbora, pa tako i izbora vrste glazbe koju će bilo tko slušati, jedno od temeljnih ljudskih prava na koje nitko ne može utjecati svojim dekretima. Vjerujemo da ste i sami, kao mlad čovjek i gradonačelnik jednog srednjoeuropskog grada, na sličnom tragu razmišljanja. Možemo razumijeti i da ste u međuvremenu izračunali da je najam dvorane, čak i kroz ovako „nemoralnu“ turbo-folk ponudu, dobar način za održavanje rentabilnosti i troškova ovoga objekta. 

No ono što ne možemo razumjeti je Vaše potpuno nesnalaženje u novim situacijama, česte promjene stavova i nepostojanosti u donošenju odluka.

I na kraju Vas molimo da se svojim sugrađankama i sugrađanima očitujete o novim kulturnim trendovima u Osijeku te Vašem pogledu na bududi razvoj istih u našem gradu.  

Vjeran Marijašević
Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Osijek"

sdp