STV Live
Utorak, 17. svibanj 2022.
16°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Vukovarsko-srijemska

VUKOVAR SE PRISJEĆA HUMANOG I SOLIDARNOG ČINA: Nobelovci za Vukovar, Vukovar za nobelovce

Od jeseni 1991. godine do kraja veljače 1992., 127 dobitnika Nobelove nagrade iz svih krajeva svijeta potpisali su apel za mir u Hrvatskoj te time dignuli glas protiv rata i ubijanja nevinih civila. 30 godina kasnije Vukovar se prisjeća humanog i solidarnog čina nobelovaca, a u planu je i trajna uspomena.

Nobelovci za Vukovar, Vukovar za nobelovce
Nobelovci za Vukovar, Vukovar za nobelovce

127 najvećih umova svijeta, dobitnika Nobelove nagrade, početkom 90-ih stalo je u obranu ljudskih vrijednosti potpisivanjem apela za mir u Hrvatskoj. Akcija je to koju je podupro najveći broj nobelovaca ikada, a jedan od njih bio je Willy Brandt.

Dakle, kancelar Njemačke, poznat po puno stvari. No, ono po čemu je najpoznatiji je to što je kao kancelar Njemačke kleknuo prilikom posjete Varšavi ispred spomenika žrtvama holokausta, odnosno varšavskog geta“, kaže gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Bio je to čin dubokog kajanja za sve što je nacistička Njemačka učinila Poljskoj, ali i svijetu. Nažalost, nešto tome slično nikada nismo vidjeli od strane Republike Srbije, napomenuo je gradonačelnik Vukovara.

Inače, navedenu inicijativu nobelovaca pokrenuo je poznati znanstvenik i dvostruki dobitnik nagrade Linus Pauling.

Utvrdili smo da je još 30-ak supotpisnika, nobelovaca, živo te će im Grad Vukovar, u znak zahvalnosti za ono što su napravili, povodom Dana grada tijekom 2022. uputiti poziv da se pridruže proslavi. Naravno, u trošku Grada Vukovara", kaže Penava.

Gradskom vijeću ću predložiti da jedna aleja ili trg u gradu dobije naziv prema ovim nobelovcima te da taj prostor idejno uredimo kako bi ovu inicijativu, ovaj veliki ljudski čin, spasili od zaborava, zaključio je Penava.