STV Live
Srijeda, 01. prosinac 2021.
5°C
"Svaki neuspjeh je prilika za novi i pametniji početak." -H. Ford

Vukovarsko-srijemska

NOVO PROČELJE, KROV I OGRADA: Obnovljena kapelica sv. Marije u Vukovaru

Kapelica sv. Marije u Vukovaru dobila je novi sjaj. U obnovu i restauraciju skoro 100 godina stare kapelice, ispred koje mnogi Vukovarci zastanu u molitvi i miru uloženo je oko 45 000 kuna.

Kapelica sv. Marije u vukovarskoj Mitnici dobila je novo pročelje, krov i ogradu. Novoobnovljenu kapelicu blagoslovio je župnik župe Sv. Filipa i Jakova, pater Ivica Jagodić.

„Kapelica je izgrađena 1916. godine u historicističkom stilu, a sagradila ju je obitelj Zidl Terezija i Karl u znak zahvalnosti za izbavljenje iz sibirskog zatočeništva. Nalazi se u vrlo prometnoj ulici gdje se vjernici mogu zaustaviti svjesni da su uvijek pod Božjim povećalom i Božjim okom", kaže župnik župe Sv. Filipa i Jakova Ivica Jagodić.

„Mi obilazimo i molimo se svaku večer sa svojim susjedama i inače ju uređujemo pa mi je posebno drago i evo kad je gradonačelnik ovdje i naš pater Ivica da se iznutra uredi i da bude u pravom stilu kako treba", kaže Ružica Đurić iz Vukovara.

Grad Vukovar provodi projekt sanacije javnih raspela i sakralne baštine te je nakon obnovljenih katoličkih i pravoslavnih rasplea sada sanirana i ova kapelica.

„Koji je zapravo projekt u sklopu sveukupnog pristupa grada Vukovara gdje smo negdje oko 900 000 kuna uložili u obnovu sakralne baštine na području grada Vukovara. Pirje svega tu mislim na manje projekte tipa križeva i gradskih kapelica kojima Vukovar obiluje“, kaže gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Mnogi su uništeni u Domovinskom ratu, ali i zbog zuba vremena pa se svim tim baštinskim objektima, istaknuo je gradonačelnik želi povratiti stari sjaj.