STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
32°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Hrvatska

NITKO NEĆE OSTATI BEZ OBROKA: Od danas svi osnovnoškolci u Hrvatskoj imaju besplatni školski obrok

Povratkom osnovnoškolaca u školske klupe nakon zimskih praznika od danas je na razini cijele Hrvatske započela i provedba nacionalnog projekta besplatnog školskog obroka za sve. Tom prigodom ministar znanosti i obrazovanja u Donjem Miholjcu izjavio je kako ni jedan učenik neće ostati bez školskog obroka, te je najavio kako ministarstvo planira do 2027. godine u svim školama osigurati uvjete za posluživanje toplog obroka.

Od danas svi osnovnoškolci u Hrvatskoj imaju besplatni školski obrok
Od danas svi osnovnoškolci u Hrvatskoj imaju besplatni školski obrok

 

Svaki hrvatski osnovnoškolac od danas bi u školi trebao imati potpuno besplatan školski obrok. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kazao je kako još nema podatke kako protječe prvi dan ovog projekta, no kako ni jedan učenik ne treba ostati bez obroka.

- Po onome što imamo do sada informacije kako se odvijala čitava priprema, mislim da ni jedno dijete u Republici Hrvatskoj neće ostati bez obroka, puno imate dilema, razgovora, o tome na koji način i kako, ali potpuno smo uvjereni da itekako dobro će ravnatelji moći realizirati prehranu u školama, kaže Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

 

 

Dodao je kako su svjesni da sve škole nemaju potrebne uvjete, te upravo zato idu u realizaciju velikog projekta izgradnje, dogradnje i pregradnje objekata kako bi sve škole mogle raditi u jednoj smjeni te imati kuhinje i blagovaonice, ali i osoblje koje će u njima raditi.

- Mi već sada intenzivno odobravamo nova zapošljavanja, nova radna mjesta za sve škole koje imaju kuhinju, u smislu kuharica i svega onoga što im nedostaje, do '27. godine bi onda prehrana, topli obrok trebao biti moguć u svim školama na cijelom području Republike Hrvatske, kaže Fuchs.

 

U starijim i manjim školama koje nemaju blagovanice dana je preporuka da se školski obrok konzumira u učionicama, nastavio je ministar. Kazao je i kako je u okviru projekta za svakog učenika u Hrvatskoj osiguran euro i 33 centa za organiziranje jednog obroka na dan. A Osječko-baranjska županija projekt besplatnih školskih obroka provodi već pet godina.

- Mi smo u ovih pet godina radili kontinuirano na investiranju i ulaganju u kuhinje i opremili smo sve naše matične škole s kuhinjama, imamo preduvjete da možemo u svim osnovnim školama imati kuhani obrok, odlično je što je Vlada preuzela i trošak, do sada je to Osječko-baranjska županija sama financirala, Vlada je preuzela u potpunosti trošak prehrane. Mi i dalje nastavljamo kako smo bili u proteklih nekoliko godina radili, ovoga puta samo s manjom obavezom županije, manjom obvezom općina i gradova, kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

 

Dodao je i kako 80% škola u Osječko-baranjskoj županiji danas ima minimalno jedan kuhani obrok tjedno. Izrazio je nadu kako će se i ovaj nacionalni projekt nastaviti nadograđivati kako bi se što više namirnica za školske obroke nabavljalo od lokalnih proizvođača. Složio se kako se neće moći odmah na početku pristupiti kompletnoj implementaciji projekta te je pozvao osnivače osnovnih škola - županije i gradove da se uključe u opremanje svojih škola, te je istaknuo kako je velika odgovornost i na ravnateljima.