STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
34°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

OD ROBOTIKE DO BORILAČKIH VJEŠTINA: Odjel za fiziku otvorio svoja vrata posjetiteljima

STEM zanimanja iz dana u dan sve su popularnija, a među njima je i fizika čiji studij privlači sve više srednjoškolaca. Koje tajne krije ova znanost, kako je povezana s plesom, likovnim, sportom, ali i što se sve radi na ovom studiju moglo se doznati na na Danima otvorenih vrata osječkog Odjela za fiziku.

Otvorenih vrata dočekao je Odjel za fiziku svoje goste koji su došli po nova znanja i informacije o njegovom radu.  Riječ je o prvom izdanju Dana otvorenih vrata ovog  Odjela na kojima će se učenicima, srednjoškolcima i drugim studentima pokušati otkriti brojne tajne ove mnogima neobične znanosti.

Posebnost ovog događaja je ta što u stvari mi svojim redovnim aktivnostima u znanstveno-istraživačkom radu nastojimo približiti svoj rad lokalnoj zajednici, nastojimo zainteresirati srednjoškolce koji bi mogli biti budući studenti ovog Odjela samim time ako bi oni dobili više informacija o znanstvenim aktivnostima koje se ovdje provode, kaže pročelnik Odjela za fiziku Vanja Radolić.

U fokusu događaja stoga je niz zanimljivih predavanja i radionica o različitim temama, a svoje mjesto uz znanost našla je i umjetnost te sport.  

- Kroz recimo likovne radionice koje imamo kroz cijeli tjedan želimo kroz različite motive prikazati fiziku i objasniti neke fizikalne pojmove. Da naglasim, mi se nazivamo Odjel za fiziku, ali educiramo i učitelje informatike, tako da pokrivamo i taj jedan dio kao što su robotika, 3D modeliranje, printatnje i tako dalje. Imamo čak i sportsku radionicu o borilačkim vještinama i tu nam svakako ulazi fizika u igru. Malo statike, malo poluge tako da ćemo sve to probati prikazati kroz sve te aktivnosti, kaže Ivana Štibi, predavačica na Odjelu za fiziku.

Sve to ne bi bilo moguće bez studenata koji će s učenicima izvoditi razne pokuse, a jedan od njih je i onaj o radioaktivnosti.

Imamo neke razne materijale kao što su špage, kompas, najlonke i slično. Djeca će morati smisliti način da pronađu radioaktivni izvor koji je u stvari taj kompas i trebat će naći nekakav siguran način pomoću špaga i štapova da izvuku taj izvor bez da ga diraju i to moraju napraviti u određenom vremenu. Ako slučajno dodirnu rukama ili istekne vrijeme gube život i ispadaju iz igre, kaže student Dino Galić.

Uz praktični dio, program događaja dodatno će upotpuniti i izložba slika učenice Mie Platužić iz đakovačke gimnazije koje će krasiti kalendar Odjela za 2023. godinu.

Samo predstavljanje slike i Miu ćemo ugostiti u četvrtak predvečer tako da ste pozvani doći. Slike su rađene rukom što je zapravo izvrsno. Mi u početku kad smo birali pobjednika nismo znali da je to rukom rađeno. Kad nam je Mia došla na dodjelu nagrade zapravo nas je iznenadila cijelom tom pričom i stvarno su slike izvrsne. Fizičari po mjesecima, znači 12 fizičara nacrtanih ručno, kaže Štibi.

Vrata ovog fakulteta za posjetitelje su otvorena do 11. studenog, a uz spomenuto očekuje ih još mnogo toga. Sutra na rasporedu u 13:30 je predavanje o računalnom modeliranju dok u 17:30 sati slijedi predstavljanje knjige o znanosti kuhanja. Srijeda je rezervirana za učenje o bojama, vodi i LEGO kockama, a u četvrtak će u 17:30 sati biti održan STEM kviz. Mjesta na aktivnostima još uvijek ima, a prijaviti se može putem poveznice na web stranici fakulteta www.fizika.unios.hr.