STV Live
Nedjelja, 21. srpanj 2024.
20°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Vukovarsko-srijemska

MJERA ''GRAD KOJI BRINE'': Oko četiri tisuće vukovarskih umirovljenika dobit će po 40 eura

Da umirovljenici sve teže žive svjesni su i u Vukovaru. Upravo stoga ove godine u svojoj redovnoj mjeri "Grad koji brine", odlučili su podići cenzus kako bi obuhvatili što veći broj umirovljenika. Tako ih je oko tisuću više ostvarilo pravo na jednokratnu naknadu, koju mogu podići već idućeg tjedna.

Oko četiri tisuće vukovarskih umirovljenika dobit će po 40 eura
Oko četiri tisuće vukovarskih umirovljenika dobit će po 40 eura

Vukovarski umirovljenici, njih oko četiri tisuće, dobit će jednokratnu pomoć od 40 eura. Iznos će umirovljenici na koje se mjera odnosi moći podići od 27. ožujka.

Pa sve do 31. svibnja, u poslovnicama FINA-e. Ono što smo s njima dogovorili, je da i druge osobe mogu podići uz predočenje osobne iskaznice umirovljenika, kaže zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac.

Grad je povećao cenzus tako da što veći broj umirovljenika, a njih je ukupno u Vukovaru oko osam tisuća, ostvari pravo na naknadu.

- Podigli smo taj cenzus s dvije i pol tisuće kuna na mirovine do četiristo eura, što je nešto više od tri tisuće kuna. Dizanjem tog cenzusa raste i broj umirovljenika koje ćemo mjerom obuhvatiti, a ta brojka je na razini četiri tisuće i sto umirovljenika, kaže gradonačelnk Vukovara Ivan Penava.

Tako je više od tisuću dodatnih umirovljenika obuhvaćeno ovom mjerom.

Naravno da su značajnija sredstva u proračunu potrebna za to, ali obzirom na inflaciju i sve teže mogućnosti življenja i financiranja iz malih mirovina, porasta režijskih troškova, cijena hrane. To su kategorije koje su najviše zahvaćene  inflacijom, svjesni smo da su pojedine stavke išle i dvadeset posto gore. To je doprinos Grada Vukovara svojim sugrađanima treće životne dobi, kaže Penava.

Mjera "Grad koji brine" odnosi se i na umirovljenike s prebivalištem na području Vukovara, a koji primaju inozemne mirovine u iznosu također do 400 eura za što Gradu, točnije Upravnom odjelu za društvene djelatnosti trebaju podnijeti dokaz do 25. svibnja.