STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
16°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

NEOBIČAN DAR: Osijeku na dar za rođendan lučka dizalica

Osijek je za Dan grada dobio neobičan dar. Staru 25-metarsku lučku dizalicu, koja se planira prenamijeniti u spomenik industrijske baštine Osijeka.

Vjerojatno nikada veći dar dobio je Osijek za rođendan.

Gotovo 70 godina stara lučka dizalica ovdje na obali Drave, na staroj lokaciji Luke tranzit kod KBC-a, stoji već desetljećima, a prebacila je milijune tona raznih tereta. Posljednjih 5 godina nije u funkciji, a Luka tranzit odlučila ju je darivati gradu.

"Zahvaljujem gospodinu Ergoviću, Nexe grupi, kao i Luci tranzit na darovanju dizalice gradu Osijeku. Ona će u budućnosti biti atrakcija. Mi znamo da naš grad raste, nalazi se uz Dravu, koja je žila kucavica Osijeka, a veseli me i raduje činjenica da radovi na spajanju šetnice između Gornjeg i Donjeg grada idu planiranom dinamikom", rekao je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

Dizalica će ostati gotovo na istome ovome mjestu. Bit će obnovljena i prilagođena za posjetitelje kao spomenik industrijske baštine i simbol lučkih aktivnosti u Osijeku.

"Bit će vjerojatno kao neki svojevrsni vidikovac, koji će biti i osvjetljen, ispod njega će prolaziti Promenada, pješačka i biciklistička staza, tako da našoj prekrasnoj Promenadi, najdužoj šetnici u Hrvatskoj ćemo dati i svojevrsnu atrakciju", kaže Radić.

"Jako smo ponosni što je Luka tranzit dio grada Osijeka i doprinosi njegovom razvitku od 1956. godine, i praktički ovim činom Luka tranzit se povlači s ovoga mjesta. I eto zadovoljan sam i sretan što će ova dizalica biti nekakva uspomena na našu prisutnost i na naše djelovanje ovdje", kaže član Uprave Nexe grupe Josip Ergović.

Nešto slično odnedavno postoji i u gradu Rijeci. Financijska vrijednost same dizalice u sadašnjem stanju nije određena, ali će u svakom slučaju biti neprocijenjiva u spomeničkom smislu.