STV Live
Srijeda, 19. ožujak 2025.
-4°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

DIO PROJEKTA VIRTUOS: Osječani na Jauzna festivalu od poznatih chefova otkrili zašto je užina važna i kako ju pripremiti

Svatko od se barem jednom tjedno zapita što danas jesti, pogotovo kada smo na poslu, u školi ili preplavljeni drugim obvezama. Prva odluka često padne na pekarnicu, ali postoje i zdrave alternative koje možemo pripremiti sami, a od kojih namirnica i na koji način Osječani su imali priliku saznati od vrhunskih chefova zahvaljujući jednodnevnom Jauzna festivalu organiziranom u sklopu projekta VirtuOS.

Utorak prijepodne u Osijeku je bio u znaku zdrave hrane, odnosno užine koja se može pripremiti na bezbroj načina. Sve što je potrebno je malo svježih namirnica te doza kreativnosti.

Ovdje se priprema salatno jelo s okruglicama od slanutka, imamo tofu i čips od leće. Ovo je dosta nutritivno jelo i zbilja je ukusno. Imamo umake od indijskih oraščića, zobi i kokosa, rekla je učenica Srednje strukovne škole Vinkovci Gabrijela Paponja.

 

Osim što su građani imali priliku sve to degustirati, od brojnih stručnjaka dobili su i korisne informacije zašto je ovaj obrok važan za naše tijelo, ali i kao sociološki fenomen.

- Ljudi jedu i zobene i kruh i namaze i nareske, jaja i povrće. Sve ovisi kako ti što koji dan paše, a ono što je najbitnije je to da doručak ujutro bude tu, da je nekakav dostatan i da te može ponijeti kroz dan, užina je ta koja će to pogurati za nastavak dana. Imate vi užinu i prijepodne i poslijepodne i svaki taj obrok između glavnih obroka je uvijek dobra za jedan mali poguranac, kaže Tomica Đukićchef Hrvatske nogometne reprezentacije.

 

A ono što je zanimljivo jest da priprema užine ne zahtjeva ni previše vremena pa ju može napraviti svatko od nas čak i kada je pretrpan drugim obvezama.  Ključ je, poručuju, u malo edukacije i dobroj organizaciji uz koju i običan sendvič može postat nutritivno bogat obrok.

Znači sendvič koji neće imati samo rozu i žutu boju, nego će dobiti i nekakvu zelenu, crvenu, ljubičastu boju, dosta praktične su i tortilje. Moj fokus je uvijek na nešto tradicionalno u smislu palente, mlječnog proizvoda, kiseli krastavci, cikla, kuhana jaja s kruhom od cjelovitih žitarica uz kombinaciju povrća, kaže Ivana Sovićvoditeljica Nutricionističkog savjetovališta NZJZ OBŽ.

 

Festival Jauzna dio je projekta VirtuOS. U njegovom je središtu uz zdravu prehranu bila i promocija ugostiteljske struke, a za sve koji su ga propustili pripremljena je i online kuharica.

U njoj su sudjelovali najpoznatiji kuhari koji jesu danas ovdje, naši nastavnci, mentori, dakle poznata imena i naše regionalne i naše kulinarske scene. Zaista pratimo trendove i nastojimo bit moderni te modernizirati naše obrazovne programe te pružiti učenicima najnovija znanja jer upravo je to najvažnije u svemu jer čim izađete iz kuhinje nešto novo se događa i potrebno je biti u korak s trendovima i s vremenom, kaže osoba za promociju i vidljivost na projektu VirtuOS Lana Gubić Kučan.

Nada se stoga da će javnost prepoznati njihov trud i rad te da će se festival nastaviti i u budućnosti.