STV Live
Nedjelja, 19. svibanj 2024.
20°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

BLAGDAN SVIH SVETIH: Osječka groblja od jutra puna, građani obišli svoje pokojnike

Hrvati tradicionalno za blagdan Svih svetih pohode groblja i prisjećaju se svojih najmilijih koji više nisu s njima. Tako je bilo i u Osijeku, gdje su sva groblja, a posebno Centralno i Anino bila puna od jutra.

Osječka groblja od jutra puna, građani obišli svoje pokojnike
Osječka groblja od jutra puna, građani obišli svoje pokojnike

Gužva i prometni zastoj kod uglavnom neuspješnog traženja parkirnog mjesta ispred Aninog groblja slika je koja se ponavlja od ranog jutra pa do kasnijih popodnevnih sati. Ispred groblja, cvijeće kupuju oni koji to još nisu stigli ovih dana, a prodavači pokušavaju zaraditi posljednju kunu. Ipak, ovi Svi sveti nisu svima bili plodnosni.

Cvijeća i svijeća, ipak na groblju nije nedostajalo.

- Roditelji su mi ovdje, pa smo usput zapalili i za njihove, jer kod križa će biti puno svijeća.

- Imamo dosta, imamo tu, na tri četiri groblja idemo. Tako da krenemo u 8 ujutro, a do jedan sat završimo sve. 15-ak grobova.

- Rekao bih da je dosta važan dan. Dolazimo ovdje na groblje. Kupili smo cvijeće, idemo na groblje pomoliti se.

Uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana radnici Ukopa marljivo su radili na čišćenju osječkih groblja.

Za sam dan Svih svetih, a već i jučer, sva groblja, njih 20 površine 60 hektara u potpunosti su bila spremna i uredna za građane koji dolaze posjetiti svoje za Svi svete, kaže rukovoditelj tehničke službe, groblja i krematorija, Ukop d.o.o. Domagoj Vinaj.

I na Centralnom groblju, velik broj građana došao je odati počast svojim pokojnicima. Čistoćom su zadovoljni.

Jako lijepo, eto Anino isto, tamo su mi roditelji. Uredno je, i ovdje, prekrasno. Očišćeno je sve i bačeno, stvarno divno.

A, za starije ili one kojima je iz nekog razloga otežano kretanje, osiguran je prijevoz po groblju. 

Jedno 15-ak usluga smo imali. Tamo i nazad. Koriste većinom starij ljudi, nešto djeca. To je novo, da pomognemo malo starijima i nemoćnima, kaže Denis Nemet iz Ukopa.

Tradicionalno, na blagdan Svih svetih, običaj je kod svećenstva svetiti grobove.

- Mi i naši pokojnici smo članovi istog Božjeg naroda. Mi još na ovom putu koji je često naporan i mučan, gdje imamo padove i lomove, a naši su se već oslobodili te borbe. Neki su u potpunoj slavi, a neki u procesu čišćenja kako bi ušli u taj Božji dvor na svadbu Isusa Krista kako to Biblija objašnjava, kaže Ignacije Belak, bolnički kapelan u KBC-u Osijek.

I Donjograđani su svojim pokojnicima danas dolazili zapaliti svijeće i donijeti cvijeće, obiteljima, prijateljima i radnim kolegama koji će ostati vječno u njihovim sjećanjima.