STV Live
Četvrtak, 02. veljača 2023.
2°C
"Budite svoji, svi ostali su ionako već zauzeti" -O. Wilde

Osječko-baranjska

VATROGASNA KOLA NE MIRUJU NI ZIMI: Osječka JVP godišnje zaprimi do čak 600 intervencija – u zimi najčešći požari dimnjaka

Sezona je grijanja, pa vatrogasna vozila ne miruju ni u zimskim mjesecima. Do sada je u Osijeku zabilježeno nekoliko požara dimnjaka koji su najčešće intervencije u ovom dijelu godine.

Osječka JVP godišnje zaprimi do čak 600 intervencija – u zimi najčešći požari dimnjaka
Snimka zaslona 2023-01-23 134419

- Prije par dana je zabilježen požar koji je uzrokovan preopterećenjem električne instalacije. Dojava je na vrijeme javljena, tako da je šteta bila minimalna. Što se tiče požara dimnjaka, preventiva je dosta toga odradila. Građani, odnosno fizičke i pravne osobe koji koriste dimovodne sustave već otprilike znaju što bi trebali raditi, a i zima je blaga tako da grijanje još nije na maksimumu, pa i zbog toga imamo manji broj požara dimnjaka, a time i proširivanja požara uslijed neispravnih dimovnih instalacija i na krovište objekata, kaže vršitelj dužnosti zapovjednika JVP Grada Osijeka Goran Ivković.

Osječka Javna vatrogasna postrojba godišnje zaprimi 500-600 intervencija, a svakodnevne su one tehničke. U njih se ubraja pomoć medicinskom osoblju, primjerice prilikom transporta pretilih osoba, ali i otvaranje stanova.

- Tu se radi o intervencijama gdje imamo preminule osobe, većino starije životne dobi. U tim situacijama moramo nasilno otvoriti vrata ili, ako postoji mogućnost za smanjenje štete, ulazimo pomoću ljestava kroz prozore ili preko balkona, kaže Ivković.

Jedan do dva poziva mjesečno stiže i zbog prometnih nesreća.

No, kakva god intervencija bila, ovi superjunaci za pripremu i kretanje imaju točno jednu minutu.

- U pravilu, do 15. minute bismo trebali započeti gašenje požara. Po novom zakonu, mi imamo i obavezu primanja signala vatrodojave koji su, za to ovlaštene osobe, obvezne prispojiti  na Javnu vatrogasnu postrojbu tako da nam to i sada iziskuje jedan određeni dio intervencija vezanih za oglašavanje vatrodojavnog signala, kaže Ivković.

Za točnost i kvalitetno odrađen posao, osim hrabrosti, potrebna je uvijek spremna oprema.

- Vatrogasci uvijek ponedjeljkom imaju dan tehnike gdje se vozila i oprema pregledavaju, popunjavaju se sredstvima za gašenje požara, gorivima, mazivima, pripremaju se za iduće intervencije. To je svaki ponedjeljak u godini i to je obavezno, kaže Ivković.

A tu su i pripreme same postrojbe. Među ovogodišnjim planovima našle su se i vježbe spašavanja na ledu koje su, nažalost, odgođene zbog relativno tople zime. Ali će se zato pozabaviti preventivnim akcijama koje uključuju vatrogasne pristupe, zaštitu visokih objekata kod kojih je važna ispravna hidrantska mreža, te specijalističkim osposobljavanjima novih radnih snaga.