STV Live
Srijeda, 01. prosinac 2021.
5°C
"Svaki neuspjeh je prilika za novi i pametniji početak." -H. Ford

Kazalište

RASKOŠ KOSTIMA, BAJKOVITA SCENOGRAFIJA, ČAROBNI PLES...: Osječka premijera Orašara u novom ruhu

Božićni blagdani su nezamislivi bez Orašara. Jedno je to od najljepših djela baletne literature glazbenog velikana Čajkovskog, a koje svoje mjesto ponovno ima na repertoaru Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Novi osječki Orašar na pozornici će zabljesnuti u petak i publici pokazati svu raskoš više od 150 kostima, bajkovitu scenografiju i čarobne plesne pokrete.

Osječka premijera Orašara u novom ruhu
Osječka premijera Orašara u novom ruhu

Svake godine Orašar ima svoje mjesto na repertoarima svjetskih kazališnih kuća, pa tako i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, iako ono još uvijek nema balet kao treću umjetničku granu. Ovog puta publiku očekuje baletna premijera poznate priče u potpuno novom ruhu. Koregorafiju i režiju potpisuje Dinko Bogdanić.

"Mi imamo balet u Osijeku zahvaljujući Vuku koji je sa svojim snagama, voljom i željom radio to da smo mi svi zajedno zapravo reprezentativni ansambl koji ćemo pokazati Osijeku i cijeloj Hrvatskoj da poslije vašeg Mačka u čizmama i Orašara jedina je kuća u Hrvatskoj koja je imala dvije premijere", kaže redatelj i koreograf Dinko Bogdanić.

Za novu scenografiju i kostimografiju zaslužan je Neven Mihić koji je već radio s osječkim HNK na operi Carmen i baletu Vragolasta djevojka.

"Preko 150 kostima je sašiveno, komplicirana scenografija, puno promjena, puno oslikavanja. Zaista smo sve od početka radili, puno detalja, puno tehničkih sitnica na koje smo morali paziti. Nadam se da će publika privatiti novi vizualni identitet naše produkcije", kaže scenograf i koreograf Neven Mihić.

Orašar u osječkom HNK igra od 2013. godine i jedna je to od najprodavanijih predstava u povijesti teatra, a zasigurno će tako biti i s novim izdanjem.

"Svega ovog ne bi bilo da nije bilo baletne publike u Osijeku. Zanimljiva je činjenica, fenomen, jer Osijek koji kvazi nema balet ima najbaletniju publiku. Orašar u Rijeci ne igra toliko, nisu imali nakon 7-8 sezona i dalje toliku prodavanost predstave, pa čak ni Split, Zagreb ima to ne mogu reći.Tako da imamo sve pokazatelje da smo na dobrom putu da  konačno dobijemo balet kao granu, a ne samo baletni ansambl", kaže suradnik redatelja i koreografa Vuk Ognjenović.

"Bez velikog, optimalnog ulaganja u balet HNK u Osijeku će za neko vrijeme imati ozbiljan problem. Naš balet je sastavni dio svih glazbenih događanja i opere, opereta i mjuzikla i imamo snage da u godinu dana proizvedemo dvije glazbene produkcije mačka u čizmama i Orašara", kaže intendantica HNK u Osijeku Dražena Vrselja.

Ovom vedrom glazbeno-scenskom pričom u kojoj dobro pobjeđuje zlo započinjemo radosno iščekivanje Božića. Premijera je u petak u 20 sati, a ulaz u gledalište moguć je isključivo uz predočenje COVID potvrde. Djelom ravna maestro Filip Pavišić.