STV Live
Ponedjeljak, 22. srpanj 2024.
20°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

SVEUČILIŠTE BOGATIJE ZA JEDAN FAKULTET: Osječki Odjel za matematiku postaje novi Fakultet primijenjene matematike i informatike

Osječko Sveučilište uskoro će postati bogatije za još jedan fakultet. Naime, odlukom senata Odjel za matematiku postaje Fakultet primijenjene matematike i informatike, a sve s ciljem podizanja kvalitete i prepoznatljivosti ove sastavnice sveučilišta. Zadovoljni su i poslodavci i osječka IT zajednica koja vapi upravo za kadrovima koji će se ovdje proizvoditi u još većem broju.

Osječki Odjel za matematiku postaje novi Fakultet primijenjene matematike i informatike
Osječki Odjel za matematiku postaje novi Fakultet primijenjene matematike i informatike

Odjel za matematiku postaje novi osječki Fakultet primijenjene matematike i informatike. Odluku je Senat sveučilišta već donio, a preostaju tek formalni birokratski detalji, te izbor za dekana. Istaknuto je kako želja pri stvaranju novog fakulteta bilo jačanje prepoznatljivosti i vidljivosti Sveučilišta u Osijeku na području matematike.

- Da će i fakultet dakako povećati svoju međunarodnu prepoznatljivost. Fakultet kao fakultet, a ne više odjel je i prepoznatljiviji na tržištu rada, kako u Hrvatskoj, tako i u zemljama Europske unije, tako da smo svi profitirali na ovaj način, a kažem Senat je jednoglasno donio takvu odluku jer su se stekli svi uvjeti, kaže rektor Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku Vlado Guberac.

Odjel već danas ima jednu od najveću zapošljivosti od svih sastavnica sveučilišta, učenike koji su među najboljima po državnoj maturi, a nedavno su i reakreditirani te su studijski programi dobili visoke ocjene kvalitete. Oni će i dalje ostati, a povećati će se jedino kvote.

- U ovom trenutku izvodimo dva prijediplomska studija matematika, matematika i računarstvo i tri diplomska studija, to je financijska matematika i statistika, matematika i računarstvo i nastavnički studij matematike i informatike i to u ovom trenutku planiramo nastaviti i na Fakultetu primijenjene matematike, s tim da u ovisnosti o kapacitetima, u ovisnosti o razini podrške od strane Ministarstva planiramo povećanje kvota, prvenstveno na matematici i računarstvu kako bismo na neki način u konačnici proizveli i veći broj stručnjaka za tržište, kaže Kristian Sabo, pročelnik Odjela za matematiku.

A upravo većem broju stručnjaka na tržištu najviše se raduje osječka IT zajednica i poslodavci.

- Mislim da se radi o vrlo značajnom događaju za osječku IT zajednicu, ne samo osječku nego i regionalnu. Ovo je proces na kojem radimo godinama i evo konačno je došlo do toga da imamo novi fakultet što će bitno poboljšati prepoznatljivost Osijeka kao odredišta za vrhunsku edukaciju u ovoj struci, i što će nam pomoći da zadržimo najbolju djecu ovdje, a mi se nadamo, uz ovaj projekt, uz nove stipendijske programe da ćemo uspjeti privući ljude iz šire regije, kaže predsjednik Podružnice HUP-a Osijek Denis Sušac.

Odjel za matematiku je do sada već bio jedan od definitivno temeljnih stupova obrazovanja po pitanju IT sektora, i vjerujemo da će kroz status fakulteta dobiti još veću prepoznatljivost i u zajednici, i od strane studenata, kaže predsjednik Udruge Osijek software city Mihael Tomić.

S većom prepoznatljivošću, i nadaju se na budućem Fakultetu, većim kvotama očekuje se i veća zainteresiranost studenata ne samo iz ostatka Hrvatske, već i okolnih zemalja, ali i ostatka Europe.

- Ne možemo mi sami, ne može ni Sveučilište, ni pojedini fakultet, niti gospodarska zajednica niti bilo koje udruženje , nego se moramo zajedno udružiti. Cilj nam je da dovučemo i da ponudimo našim mladim ljudima izvrsne studije, a upravo je ovakav izvrsni studij koji će prerasti u Fakultet, što i ovim putem pozdravljamo, ali da dovučemo i ostale mlade iz drugih regija i cilj nam je da oni ostanu na ovom području, da se razvijamo, sve za potrebe naših članica, kaže Ivan Sarić, direktor HUP Osijek.

Rok za formalnu transformaciju Odjela za matematiku u novi fakultet, te za održavanje izbora za dekana je dvanaest mjeseci, no na osječkom Sveučilištu očekuju kako će sve biti dovršeno i puno ranije.