STV Live
Srijeda, 17. travanj 2024.
6°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

POSJETIO IH ŽUPAN ANUŠIĆ-: Osječki vatrogasci dobili pojačanje u novim članovima, ali i opremi

Prva polovica godine za osječke je vatrogasce bila u najmanju ruku zanimljiva, a mnogi se zasigurno još sjećaju intervencije na krovu osječke bolnice u veljači. Javna vatrogasna postrojba uz to se u posljednje vrijeme i pomladila, a danas su zahvaljujući Osječko-baranjskoj županiji dobili i novu opremu.

Atraktivne fotografije intervencije osječkih vatrogasaca s krova osječke bolnice, no oni će reći kako je najzahtjevnije ove godine bilo gašenje požara na trafostanici isti taj dan. U prvih šest mjeseci imali su 180 intervencija, a posljednje razdoblje obilježilo je i pomlađivanje kadra nakon otvaranja vatrogasne škole u Osijeku, a koja djeluje već dvije godine.

- Unazad dvije tri godine postrojba je pomlađena, imamo negdje u prosjeku oko 20% novih, mladih cura i momaka koji su dali dodatnu energiju nama starijima da svoje dugogodišnje iskustvo koje imamo na intervencijama možemo prenijeti na mlade, a mladi su nama dali opet energiju da što se tiče osposobljavanja, usavršavanja, oni nas tiskaju ustvari da što više takvih osposobljavanja osiguramo, kaže Goran Ivković, zapovjednik JVP Osijek.

Javna vatrogasna postrojba grada Osijeka trenutačno ima 81 vatrogasca, što je ipak manje od 91 koliko bi trebalo biti prema planu i procjenu ugroženosti grada Osijeka od požara. Što se tiče opreme i vozila, postrojba raspolaže s dovoljnim brojem za ispunjavanje svih zadaća koje ima.

- Naravno da smo mi vatrogasci imamo potrebe, s obzirom da djelujemo na svim vrstama ugroze, naravno da je ta oprema jako skupa, pogotovo sad u ovo ratno vrijeme u Ukrajini imamo problema sa zanavljanjem opreme, s rokovima isporuke, troškovi te opreme su jako skupi i znači sofisticirana je oprema, iziskuje jako velika ulaganja za održavanje i atestiranje, ali kažem uz pomoć grada i županije za sada to funkcionira kako treba, kaže Ivković.

Napore osječkih vatrogasaca nagradili su i u osječko-baranjskoj županiji. Javnu vatrogasnu postrojbu posjetio je danas župan Ivan Anušić, a županija je ranije donirala vrijednu opremu vatrogascima, a koja se već počela koristiti.

- Došli smo posjetiti i vidjeti na kraju krajeva kako funkcioniraju, šta rade, kako rade, i da li im treba šta pomoći. Naravno Osječko-baranjska županija svake godine to i čini. Ove godine smo to kroz javni poziv odobrili 15 000 eura pomoći za kupovinu zaštitnih odijela koja po riječima zapovjednika su najpotrebnija, u biti najskuplja i nešto što se najviše na kraju krajeva i troši kroz intervencije, kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Poziv vatrogasca nije kao svaki drugi posao, on je opasan, i na dobrobit je zajednice, te vatrogascima treba u tom poslu biti potpora, zaključio je župan.