STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
15°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

POSEBNO IZDANJE PODUZETNIČKOG OBZORA: Osječko-baranjska županija – 60% nezaposlenih osoba su žene, tek 30% vlasnice tvrtki

Biti poduzetnik u Hrvatskoj nije nimalo lako, a za žene to je poseban izazov. Osječko-baranjska županija različitim mjerama to nastoji olakšati te potiče svoje stanovnice na ulazak u svijet poduzetništva. Za one koje su se na to već odvažile danas su održane besplatne edukacije i kreativna radionica u sklopu posebnog izdanja Poduzetničkog obzora.

Osječko-baranjska županija – 60% nezaposlenih osoba su žene, tek 30% vlasnice tvrtki
Osječko-baranjska županija – 60% nezaposlenih osoba su žena, tek 30% vlasnice tvrtki

Prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područne službe Osijek 60 posto nezaposlenih osoba su žene, a tek njih 30 posto su vlasnice poslovnih subjekata na području Osječko-baranjske županije. Kako bi se to promijenilo provodi se niz projekata namijenjenih upravo ženama u poduzetništvu od sufinanciranje kamata na kredite do besplatnih edukacija i nastupa na sajmovima.

Ono što smo mi mogli zaključiti iz provedenih analiza je da žene dugoročno razmišljaju prije nego što krenu u poduzetnički poduhvat, dosta analiziraju i svoje kvalitete i situaciju na tržištu tako da kad se jednom odluče ući u svijet poduzetništva većinom i dugoročno opstanu na tržištu jer su odradili kvalitetnu pripremu, jako odgovorno pristupaju poslu, kaže pročelnica UO za gospodarstvo Osječko-baranjske županije Ivana Katavić-Milardović.

Da su njihove zaposlenice odgovorne i vrijedne potvrđuju u županijskoj upravi u kojoj su na rukovodećim mjestima uglavnom žene.

I u ukupnom broju zaposlenika u županijskoj upravi su zaista žene i to me čini sretnim i siguran sam da svi ovi dobri i sve bolji rezultati su između ostalog i rezultat i predanosti rada naših kolegica i upornosti, truda i svega onoga što svi skupa možemo doprinijeti, kaže obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić.

A povodom Međunarodnog dana žena Lukić je uručio ruže ženama u poduzetništvu koje su sudjelovale na seminaru Poduzetnički obzor special u organizaciji Osječko-baranjske županije. Sudionice su ondje mogle doznati kako geštalt psihoterapija može pomoći ženama poduzetnicama da bolje razumiju sebe i svoj unutarnji svijet, na likovnoj radionici su istraživale sebe kroz umjetnost, a učile su i sve o pravilnoj prehrani.

Ja uvijek govorim da je jako bitna organizacija, možda pogledati kako to trenutačno izgleda i krenuti s malim koracima. Možda promijeniti tip užine, dogovoriti s kolegama da ćemo užinu svi zajedno donijeti i konzumirati, isto tako iskoristiti ručak ali si nekad dopustiti i nešto naručiti, ali pripaziti što to naručujemo, kaže voditeljica Nutricionističkog savjetovališta NZZJZ-a OBŽ Ivana Sović.

I tako korak po korak do promjena – kako u prehrani, tako i u poduzetničkom svijetu ali i do veće ravnopravnosti spolova jer prostora za napredak ima.