STV Live
Četvrtak, 07. prosinac 2023.
2°C
"Danas ljudi znaju cijenu svega, a vrijednost ničega" -O. Wilde

Osječko-baranjska

ZAJEDNIČKIM SNAGAMA DO PROMJENA: „Osnažimo se za promjenu“ projekt je koji brine o onima kojima je najpotrebnije

Djeca romske nacionalnosti nažalost su i dalje marginalizirana skupina u Hrvatskoj, te su slabo uključena u obrazovni sustav. Kako bi im osigurali inkluzivno i kvalitetno školovanje Centar za mir, nenasilje i ljudska prava u suradnji s Romskim resursnim centrom iz Darde osmislio je projekt „Osnažimo se za promjenu“.

„Osnažimo se za promjenu“ projekt je koji brine o onima kojima je najpotrebnije
„Osnažimo se za promjenu“ projekt je koji brine o onima kojima je najpotrebnije

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava udružio je snage s Romskim resursnim centrom iz Darde na projektu „Osnažimo se za promjenu“. A promjenu nastoje napraviti u smislu jačanja kapaciteta spomenutih organizacija i pružanjem podrške onima kojima je to najpotrebnije.

Također je usmjeren na odgovor na potrebe lokalne zajednice, u ovom slučaju usmjerili smo se na ranjivu skupinu, a to su djeca pripadnici romske nacionalne manjine. Druga ranjiva skupina na koju smo se usmjerili su ukrajinski državljani kojima je odobrena privremena zaštita na teritoriju Republike Hrvatske. Oni su se pojavili kao ranjiva skupina u ožujku ove godine te smo uvidjeli potrebu za pomoć i ovoj skupini, kaže voditeljica projekta Monika Teklić Tolj.

Tijekom pandemije koronavirusa pogoršane su postojeće društvene nejednakosti. Sve je vidljivija razlika između djece iz etničkih manjina, djece migranata i izbjeglica, dodaje Tolj, a kada su u pitanju Romi najveći problem je obrazovanje najmlađih.

To kao što znate je bio period u kojem su različite društvene, obrazovne i druge nejednakosti izašle na vidjelo te smo tada uvidjeli problem uključenosti pripadnika djece romske nacionalne manjine u obrazovni sustav, odnosno nejednake mogućnosti za njih i za ostalu djecu, kaže Teklić Tolj.

Glavna aktivnost projekta je izrada alata „Veliki brat, Velika sestra“ koji bi trebao olakšati učenje romskim osnovnoškolcima te ih povezati s volonterima iz Centra.

- Ovaj digitalni alat smo osmislili u suradnji s osječkom tvrtkom Bamboo Lab. Digitalni alat je zapravo usmjeren na bazu znanja koja bi sadržavala znanja iz različitih područja. Osim toga, sadržavala bi i nekakve interaktivne dijelove kao što su igre, online upitnici i slično čime bi se zapravo moglo vrednovati znanje djece, dodaje Teklić Tolj.

Projekt je sufinanciran od strane Europske unije i Ureda za Udruge Vlade Republike Hrvatske. Provodi se od travnja ove godine i svaka pomoć je dobrodošla pa su prijave za volontere još uvijek otvorene na broj 0800 900 880.